Архив

Надя – Латино концерт
5.5.2011 г.
[envira-gallery id=“1561″]

2011.10 – Брюксел
[envira-gallery id=“1716″]

2011 – I клас
[envira-gallery id=“1658″]

18.4.2010 – Концерт
[envira-gallery id=“1639″]

****

За изминалите 5 учебни години учениците от класа по поп-джаз пеене са изнесли десетки концерти с най-различна тематика: концерт-лектория за историята на блуса; концерт от популярни латино-песни; от песни на Бийтълс; концерт по повод международния ден на джаза и още много други. Сценичните изяви на учениците вече са част от културния живот на община Стара Загора. Все по-успешно е представянето на певците и на редица национални конкурси. Само за изминалата 2012/2013 учебна година те са спечелили 20 призови места от различни конкурси в страната, а тяхната преподавателка Надя Тончева получи наградата за музикален ръководител на престижния конкурс „Родолюбие“ в гр. Панагюрище.

****

На 28 март 2013 в зала „Христина Морфова“ на училището се проведе среща с композитора проф. д-р Димитър Христов и пианистката проф. Ганка Неделчева. Срещата бе по повод 80 годишния юбилей на композитора и постави началото на национален проект, включващ всички училища по изкуствата в страната. Премиерно прозвучаха „Ноктюрни – от 1 до 12“ за пиано от Д. Христов, създадени през 2012 година.

****

На 28 март 2012 в новата концертна зала „Христина Морфова“ на училището се проведе вътрешноучилищен конкурс за българска музика. В него взеха участие пианисти от I до XI клас. Журито с председател Петър Петров и членове Златка Дончева и Мариана Маринчева присъди следните награди:

Първа възрастова група:

 • първа награда – Филип Ставров – I кл.
 • втора награда – Жасмина Колева, Невена Делева – II кл.
 • трета награда – Мария Иванова, Матей Георгиев – II кл.

Втора възрастова група

 • първа награда – Жаклина Викторова – III кл., Силвия Петрова – IV кл.
 • втора награда – Жаклина Костова – III кл., Никол Косева – IV кл.
 • трета награда – Теодора Маринова – III кл., Афродита Белчева, Стефан Иванов – IV кл.
 • поощрение – Анелия Костадинова – IV кл.

Трета възрастова група

 • първа награда – Георги Белчев – VI кл.
 • втора награда – Стела Станчева – VI кл., Стефания Русева – V кл.
 • поощрение – Александра Митева – V кл.

Четвърта възрастова група

 • първа награда – Петра-Симона Йорданова – VIII кл.
 • втора награда – Петър Сарийски – IX кл.
 • трета награда – Мария Русева – VIII кл.

Пета възрастова група

 • първа награда – Сибел Зейнелова – X кл., Кристина Йоргова – XI кл.
 • втора награда – Кристиана Герджикова – XI кл.

****

На 5 и 6 октомври 2011 г. на посещение в Брюксел бяха най-добре представилите се участници в инициатива, част от „Европейската година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция“, обявена от Европейската комисия. Визитата на 30-членната група ученици от Стара Загора бе по покана на евродепутата Илиана Иванова от Групата на ЕНП като награда за участието на младите хора в инициативата, организирана от нея.

****

На 12 март 2011 наши ученици изнесоха концерт и запознаха с музикалните инструменти децата от III група при ЦДГ №23 „Кипарис“. Участваха Мариан Божидаров – кларинет, Таня Бонева – флейта, Огнян и Гроздан Минчеви – акордеон.
На срещата присъства и д-р Франсис Уолтън – Президент и основател на Адрелиански дневен център и социални грижи за деца в Колумбия, Южна Каролина, който беше впечатлен от изпълненията на нашите млади таланти.

****

Мариан Божидаров и Ирина Панова от III клас ни донесоха две първи награди от Националното състезание „Аз, природата и света“. Освен тях отличени от същото състезание са и 10 техни съученици от трети клас, 10 от втори и 8 от първите класове. Четирима от първокласниците – Дебора, Жанина, Теодора и Тереза ни донесоха първи награди от Националното състезание „Аз и числата“. От зимното математическо състезание, организирано от Съюза на математиците в България Тереза Караиванова и Теодора Маринова от II клас също се завърнаха с награди за отлично представяне. Теодора заема и трето място в областния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“. На всички тях – Честито, с пожелание за нови, още по-големи успехи!

****

На 29 декември 2010 Ротари клуб – Стара Загора връчи своята годишна стипендия от 500 лв. на Кристина Йоргова, ученичка от класа по пиано на г-жа Зл. Дончева. Стипендията беше връчена на церемония от президента на Ротари клуб – Стара Загора г-н Младен Стоянов. Инициативата цели да подкрепя и поощрява даровити деца, като стимулира творческите им заложби.

****

14 септември 2010 – Георги Белчев – V клас пиано с преподавател М. Маринчева се завърна с II награда и лауреатско звание от XV Международен младежки музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори“ – Албена 2010. Честито и на добър час през новата учебна 2010-2011 година!

****

Планираното за месец октомври 2010 г. седмо издание на клавирния конкурс Класика и съвременност се отлага за 2012 година поради затруднения свързани с финансовото му обезпечаване. (06.07.2010).

****

В навечерието на 24 май 2010 година НУМСИ „Христина Морфова” бе удостоено за принос към развитието на културата със значката Златна книга и Златен печат от Съвета на европейската научна и културна общност към Официалното представителство на уникалните селища в Европа.
Значката „Златна книга” е придружена от специален сертификат, с който на училището се дава официален почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. „Обществеността в България оценява високо постиженията на НУМСИ „Хр. Морфова” в управлението на нови инициативи и в налагането на предимствата на съвременни модели в културата за изпреварващо развитие на сектора и за утвърждаване на националното достойнство и авторитет”, пише още в сертификата.

****

Оперната прима, старозагорката Веселина Кацарова, възпитаничка на нашето училище, бе удостоена със званието Камерзенгерин на Австрия. Титлата е най-високото звание сред оперните солисти в Австрия, което се присъжда вече 140 години. Преди Веселина Кацарова носители на високото звание са били и други световноизвестни български оперни изпълнители, сред които Николай Гяуров и Анна-Томова Синтова. В четвъртък, 22 април, Веселина Кацарова е получила титлата Oesterreichische Kammersaеngerin заедно с немкинята Рикарда Мербет. Церемонията е станала във Виенската опера с участието на федералния министър Клаудия Шмид и директора на операта Йоан Холендер.
Дебютът на Веселина Кацарова във Виенската държавна опера бе през 1991 година в ролята на Розина от „Севилският бръснар“. Досега тя е участвала в 84 представления на тази оперна институция с 11 различни партии.

****

Срещата на випуск 1980 по случай 30 години от завършването на училището ще се състои на 2 юли (петък) 2010 година от 18.00 часа пред бившето кино „Гео Милев“.

****

Готова е програмата на тазгодишния Фестивал по случай 24 април – патронният празник на училището. Фестивалът стартира на 18 април 2010 с концерт на оркестъра на Държавна опера – Ст. Загора и солисти – ученици от НУМСИ „Хр. Морфова“. Фестивалните прояви продължават до средата на месец юни.

****

От есента на учебната 2010 / 2011 година към училището започва да функционира и предучилищен клас за 5 и 6 годишни бъдещи музиканти, певци, балетисти и актьори. Заниманията с тях ще се провеждат в сградата на новото общежитие – бул. „Цар Симеон Велики“ 65.

****

IN MEMORIAM

На 26 декември 2009 училището загуби един от най-обичаните и уважаван от ученици и колеги преподавател – диригента Божидар Бонев

****

На 5 ноември 2009 г. бе открита новата сграда на общежитието към НУМСИ „Хр. Морфова“ на бул. „Цар Симеон Велики“ 65. То има капацитет 34 ученици. Стаите са оборудвани по всички изисквания за модерен бит, отдих и работа. На територията на общежитието се намира и новата камерна концертна зала PRO ARTE с капацитет 50 места.

****

Резултати от Държавните зрелостни изпити (матури) за учебната 2008 / 2009 година на учениците от XII клас от НУМСИ „Хр. Морфова“:
– за област Стара Загора – на осмо място сред 22 училища.
– по задължителен втори изпит от ДЗИ – на четвърто място в системата на училищата по изкуства.

****

На външно оценяване през учебната 2008 / 2009 година учениците от пети клас от НУМСИ „Хр. Морфова“ заемат трето място в класацията по успех сред всички училища в страната!

****

Април 2009 – училището отбеляза своя 35 годишен юбилей. Бе получена почетна грамота и плакет за принос в развитието на българската култура и образование от проф. Стефан Данаилов – Министър на културата. За трети път НУМСИ „Христина Морфова“ бе отличено и със Златна лира на СМТДБ.
По случай юбилея училището организира Фестивал на младежкото музикално и сценично изкуство.

****

Открито писмо – обръщение

Уважаеми възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова”,

През настоящата година училището отбелязва своята 35-годишнина от създаването си. Цял месец ще бъде изпълнен с празнични събития посветени на тази годишнина. Едно от събитията, с които искаме да отбележим празника на нашето училище e откриването на музей, чрез който всеки един бивш, настоящ или бъдещ възпитаник ще има уникалната възможност да се докосне до историята на своето учебно заведение. А това може да стане, ако всеки един от вас – възпитаниците на НУМСИ „Христина Морфова” – съдейства със свой принос, като дари за експонат на музея свой музикален инструмент, сценичен костюм, бележник или други лични вещи от времето на своето обучение.
Бидейки съпричастни към тази инициатива, вие ще подпомогнете усилията ни да съхраним за бъдещето духа на атмосферата на тези отминали години, които са неизменна част както от историята на училището, така и от вашите собствени биографии. Всеки, който се е докоснал до експонат от този музей, ще може да усети по-живо онова, за което думите понякога са недостатъчни да изкажат.
Надяваме се на вашата отзивчивост и вярваме, че добрите дела не остават не възнаградени.

от Организационния комитет

****

7 февруари 2009 – Концерт на ученици от вокалните класове в рамките на международния фестивал „Камерна сцена” – София.

****

23 декември 2008 – НУМСИ ”Христина Морфова” получи дарение от бившата своя възпитаница – Веселина Кацарова, на обща стойност 24 443 лв.

****

3 ноември 2008 – Премиера на документалeн филм „Христина Морфова” по повод 102 години от рождението на певицата. Филмът е създаден по идея на Анна Горова – ученичка в XII клас в НУМСИ ”Христина Морфова”, специалност „класическо пеене”.
Специални гости на премиерата бяха Н. Пр. Мартин Клепетко – посланик на Република Чехия, г-жа Петя Лукаш и г-н Никола Морфов – родственици на певицата; представители от НМА ”П. Владигеров”, НБУ, БАН, много музиканти и общественици. Училището получи за съхранение почетния знак – „Почетен гражданин” на Стара Загора, с който Христина Морфова бе удостоена посмъртно.

****

17 – 19 октомври 2008 – НУМСИ ”Христина Морфова” е отново организатор и домакин на VI международен клавирен конкурс „Класика и съвременност”. Участват 56 млади изпълнители, разпределени в четири възрастови групи. Жури: председател – проф. д-р Атанас Куртев, членове: Мария Принц – Австрия, проф. Димо Димов, Мариана Маринчева, Петър Петров.

****

4 октомври 2008 – Грамота на НУМСИ ”Христина Морфова” за отлично представяне на ученици от класовете по пиано и камерна музика на М. Маринчева, Зл. Дончева и П. Петров от Втория музикален фестивал „Млади виртуози” – Сливен 2008.

****

1 октомври 2008 – Нашият уважаван колега – композиторът Петър Петров получи първа награда от Осмият международен конкурс по композиция за симфонично произведение “ 7/8 “ с творбата си Alla Bulgarese.

****

27-28 септември 2008 – Участие на ученици изучаващи италиански език в Националните дни на ключовите компетентности в общуване на чужди езици.

****

Август 2008 – Дарение и ремонт от фирма “Philips” на осветителни тела и ел. уреди

****

Юли 2008 – училището получи дарение – музикални инструменти от Консерваторията в гр. Хале – 25 цигулки, 16 виолончели, консумативи за струнни инструменти и сумата от 400 евро.

****

Октомври 2007 – Грамота за отлично представяне на Таня Желева, Денислав Джелепов и Илияна Стоянова от класа по камерна музика на П. Петров от Първият музикален фестивал „Млади виртуози” – Сливен 2007.

И още спомени – само че цветни…
[envira-gallery id=“1682″]

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme