Ивайла Кирова

Ивайла Кирова е инициатор за създаването на Дружеството за популяризиране на българската музика в Германия и артистичен директор на концертния цикъл „Български музикални вечери в Мюнхен“.
„Младата българска пианистка е пример за това как българското изкуство може да бъде развивано и подпомагано и извън рамките на родината“… съобщава Дойче Веле.

[envira-gallery id=“1948″]

Ивайла Кирова започва да свири на пиано на 7 год. възраст и на 16 г. става най-младата студентка в класа по пиано на проф. Дора Лазарова в Музикалната Академия в София. Нейният творчески път започва рано още в родината й, където печели награди за млади пианисти. Тя има диплома с отличие от Музикалната Академия в София и майсторски дипломи по пиано и камерна музика от Hochschule für Musik und Theater в Мюнхен. От 1999 г. живее в Германия, след като е поканена за доцент по пиано от Hochschule für Musik und Theater в Мюнхен. В продължение на 7 г. преподава на студенти от цял свят, участва в жури на межд. конкурси като „Класика и съвременност“ в България и води майсторски курсове в Европа и Азия. Изнасяла е многобройни концерти в България, Италия, Испания, Австрия, Германия, Швейцария, Малайзия, Япония и в Обединените Арабски Емирства. Нейните записи на живо са излъчвани от българското, швейцарското и канадското радио, както и от немската телевизия.
Ивайла Кирова има издадени 4 компактдиска, както и собствени композиции, стихосбирка, песни по стихотворения на известни български поети като Елисавета Багряна, Дора Габе, Леда Милева, Ран Босилек и др.
През 2015 г. получава награда като солист на концертния фестивал „Bel Canto“ в Куала Лумпур. През 2016 г. американската звукозаписна компания Con Brio Recordings издава диск с нейни записи на българска камерна музика (World Premiere Recording, CBR 21653).
Ивайла Кирова е артист на Steinway Sons.

Официалната й интернет страница е http://www.kirova.de
Още на сайта http://www.ivajla.com

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme