Международен клавирен конкурс „Класика и съвременност“

[wr_button el_title=“portfolio“ button_text=“ XI Международен клавирен конкурс „ Класика и съвременност
18 – 21 ноември 2020 – Стара Загора“ link_type=“url“ button_type_url=“https://metronombg.com/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82/“ open_in=“current_browser“ icon=“icon-picture“ button_alignment=“inherit“ button_margin_top=“0″ button_margin_left=“300″ button_margin_bottom=“0″ button_margin_right=“0″ button_size=“default“ button_color=“btn-default“ appearing_animation=“0″ disabled_el=“no“ ][/wr_button]

Конкурсът се провежда всяка четна година през есента в Стара Загора. Организира се от НУМСИ „ Хр.Морфова и Община Стара Загора. Предназначен е за млади пианисти от всички възрасти – възпитаници на училища по изкуствата, школи по изкуствата, музикални паралелки, студенти от висши училища от страната и чужбина.
През 1998 г., по инициатива на проф. д-р Атанас Куртев от НМА „Панчо Владигеров“ – София и г-жа Мариана Маринчева от СМУ „Христина Морфова“ – Стара Загора е учреден Първият клавирен конкурс „Виенска класика”. Конкурсната програма включва само творби на тримата велики виенски класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен.
Второто издание на конкурса „Виенска класика” се провежда през 2000 година. На него е разширена възрастовата граница на участниците с включване и на четвърта група – от 19 до 30 години.
Третият конкурс 2002 , носи вече названието „ Класика и съвременност“. В регламента се включва и изискването за изпълнение на съвременни творби, както и нова категория – клавирни дуа на 4 ръце.
Следващите издания на „ Класика и съвременност“, продължават тенденцията за обогатяване на конкурсната програма в търсене на равностойно съчетание на съвременната тематика с непреходната класика и на стилов баланс между отдалечените музикално-исторически епохи.
В регламента на конкурса са включени творби на предшественици и последователи на виенските класици, свободен избор на съвременни творби от XX, XXI век и българска творба по избор. Постигната е оптимална форма, разкриваща най-доброто от творческия потенциал на изпълнителите във всеки етап от артистичното им развитие. От 2004 г., конкурсът е открит за международно участие. Участват пианисти от Германия, Швейцария, Полша, Турция, Южна Корея.
По традиция, „ Класика и съвременност“ се открива с концерт на членове на журито със оркестъра на Държавна опера Стара Загора. Прослушванията са открити за публика и се провеждат в залата на Регионална библиотека „ Захарий Княжески“.

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme