Красимир Къшев

Може да бъде изображение с 1 човекКрасимир Къшев

Роден на 19.05.1960 г. в гр. Димитровград. Израсъл в семейство на музикант, заниманията му с музика започват преди спомените му. На петгодишна възраст са първите му уроци по пиано и първите сценични изяви с ВИС „Тритонус” при Дома на културата на транспортните работници – Стара Загора. В периода 1965 – 1980 получава един сребърен и два златни медала от Републиканските фестивали на художествената самодейност, както и лауреатско звание от Старозагоркия фестивал за естрадна песен „Тракийска лира”.

От 1974 г. до 1979 г. учи в СМУ „Христина Морфова” – Стара Загора, специалност „пиано”.
От 1980 г. до 1985 г. е студент в класа по оркестрово дирижиране на проф. Константин Илиев, и по хорово дирижиране в класа на проф. Стоян Кралев. От този период датират първите му концерти като диригент.

През 1985 г. е назначен като диригент в Старозагорската опера, където работи 32 години. През тези години е дирижирал над 1000 спектакли и концерти. В репертоара му са заглавия като „Трубадур”, „Травиата”, „Аида”, „Набуко”, „Бал с маски”, „Дон Паскуале”, „Лучия ди Ламермур”, „Гергана”, „Кармен”, „Бохеми“, „Мадам Бътерфлай“, „Прилепът”, „Хубавата Елена”, „Царицата на чардаша” , както и множество симфонични произведения. От 2010 г. до 2013 г. е назначен и за директор на същата опера. Участва в множество задгранични турнета в Европа и САЩ като там дирижира заглавия като: „Мадам Бътерфлай“, „Набуко“, „Кармина Бурана“, проекта „АББА симфони“ и др.

От 2017 г. работи като преподавател в НУМСИ „Христина Морфова“ гр. Стара Загора. По настоящем е негов директор.

През тези години ръководи също:
– три години Кърджалийския симфоничен оркестър и подготвя честването на 70-годишнината от основаването му. Съвместно с Оперетата поставят „Българи от старо време” по негоа преработена (за малък оркестър) оркестрация.
– две години Камерния оркестър при читалище „Родина” – Казанлък. Съвместно с Оперетата при същото читалище и под режисурата на Видин Даскалов, поставят мюзикъла „Двубой”.

В началото на творческия си път завършва курс по дирижиране при виенския професор Карл Остерайхер.
Участвал е в циклите „Млади български дириганти и инструменталисти”, организирани от НДК и Камерен оркестър „Банкя”.

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme