Кремена Дилчева

Кремена Дилчева е известен мецосопран, откритие на Джеймс Ливайн. Родена е в Стара Загора, където взема първите си уроци по балет и пиано още на пет годишна възраст. Тя посещава местна музикална школа и участва в редица клавирни концерти, показвайки неуспорим талант в областта на музиката.

[envira-gallery id=“2005″]

Завършва с отличие Националната музикална академия във София под наставничеството на признатата българската певица и педагог Юлия Винер – Ченишева. Преминава през двегодишен майсторски клас на Дафне Евангелатос към гимназията за музика и театър в Мюнхен. Пяла е в младежкия състав на Държавната опера в Bayerische.
Първата й изява в чужбина е в студиото на Миланската Ла Скала, когато записва операта „Джулио Сабино” под диригентството на Отавио Дантони. Следва майсторският клас при Дафне Евангелатос в Мюнхен и успоредно с това – ангажимент в Улм, където изпълнява на ролята на Анио от операта „La clemenza di Tito”. По това време престижното издание „Opernwelt” я избира за най-добра млада певица на годината.
Значим момент в нейното израстване е работата й с Джеймс Ливайн. Срещата с големия маестро се случва, когато Кремена е в студиото в Мюнхен през 2003г.. Тогава Ливайн готви концертно изпълнение на операта „Мозес и Арон” от Шонберг, в която Кремена участва заедно с четирима солисти. В момента, в който я чува, маестрото избира за нея ролята на Юдит от операта „Херцог Синята Брада” от Барток. Партньор й е басът Джон Томлинсън – също голям артист. Последват 12 съвместни концерта, включително и на открито в Мюнхен пред повече от 8 000 зрители.
Кремена Дилчева свързва кариерата си със сцените на Германия и Италия, където живее в последните години. Пяла е в в Театро Массимо в Палермо, театро Сан Бабила в Милано, в Миланската скала, Националната опера на Пекин и други прочути опери по света. Репертоарът й включва роли като: Керубино, Сесто, Росина, Ромео, Дорабелла и много други.
Кремена говори 5 езика: английски, немски, италиански, руски и български.

Официален сайт: http://www.kremenadilcheva.com/

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme