Мариана Маринчева


Мариана Маринчева

получава средното си образование в ДМУ „Любомир Пипков”-София, в класа по пиано на Милена Куртева. През 1976 г. завършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Люба Обретенова и постъпва по разпределение на работа в СМУ „Христина Морфова” От 1979 година е редовен преподавател по пиано след успешно издържан конкурс. В периода 1985 – 1986 г. е на специализация при Евгений Могилевский в Московската консерватория. От 1981 до 1998 година е ръководител на клавирната катедра в училището. Има ІІ клас професионална квалификация.
През 1998 г. е един от основните инициатори и организатори на клавирния конкурс „Виенска класика” в Стара Загора, а от 2002 г. – художествен директор на конкурса „Класика и съвременност”.
Нейни ученици са носители на множество награди от национални и международни конкурси, успешно се реализират у нас и в чужбина. Между тях са: Георги Мундров, Звезделина Тодорова, Елена Грозева, Любомир Даскалов, Меглена Цанева, Нина Найденова, Петя Михнева, Христина Танева, колегите и в училището – Павлина Кангалова, Даниела Грозева, Mилена Александрова, Жорка Готева и много други.

Мариана Маринчева е отличавана с грамоти за високи педагогически постижения и награждавана със „Златна лира” от СМТДБ.

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme