Нели Хазан

Нели Хазан

Нели Хазан е родена в Стара Загора. Завършва СМУ „Христина Морфова” в града със специалност виолончело. Следва в Инструменталния факултет на ДМА „Панчо Владигеров” София в класовете по виолончело на проф. Здравко Йорданов и проф. Анатоли Кръстев. Завършва висшето учебно заведение с отличие и академична степен „магистър”.
През 1988 г. става лауреат на Националния конкурс „Светослав Обретенов” гр. Провадия. Като студентка пътува и свири в международен младежки симфоничен оркестър в град Нирбатор – Унгария. Участва в два майсторски класа по виолончело на проф.Янош Щаркер (САЩ) във Варна.
От 1991 г. поема класа по виолончело в НУМСИ „Христина Морфова” Стара Загора. През годините много от учениците от класа по виолончело стават лауреати на национални конкурси и състезания със спечелени над 10 награди и отличия. Почти всички ученици от класа се изявяват като солисти на оркестъра на ДО Стара Загора или други оркестри. Ученичка от класа в началото на 2006 г. участва в конкурса „Евровизия” за млади музиканти в София, посветен на 250-годишнината от рождението на Моцарт. Няколко изявени инструменталисти от класа участват в осъществяването на международни проекти на НУМСИ „Христина Морфова” – проекта „Млади музикални таланти – България – Франция“, проекта „Музика без граници”, съвместно с преподаватели и възпитаници на консерваторията „Г. Ф. Хендел” в Хале, Германия, както и в културния обмен с побратимения на Стара Загора град Радом, Полша.
Два пъти Нели Хазан става организатор на майсторски класове по виолончело, ръководени от проф. Анатоли Кръстев, в които участват всички ученици от класа от класа по виолончело в училището. Повишавайки квалификацията си през 2002 г. Нели Хазан защитава пета, а през 2004 г. четвърта квалификационна степен по методика на преподаването на виолончело. Преподава паралелно и камерни ансамбли, като много изявени състави от класа изнасят самостоятелни концерти или участват в концерти на училището. Соловите рецитали са често явление в класа по виолончело, учениците са редовни участници в „Сцена на младия изпълнител”. От 2007 година Н. Хазан е завеждащ методическо обединение „Струнни инструменти” в НУМСИ „Христина Морфова”.
Много са учениците завършили НУМСИ „Христина Морфова” със специалност виолончело.Днес те работят като професионални музиканти по цял свят.Завършваики ДМА „Панчо Владигеров” София или АМТИ Пловдив, а също и висши учебни заведения по музика в чужбина те намират своята реализация в големи български и световни оркестри и сцени.
През май 2006 Н.Хазан получава награда от министъра на културата Стефан Данаилов за принос в развитието на българската култура.

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme