Нина Найденова

Нина Найденова е един от водещите оперни режисьори в България. Нейни постановки се играят с успех в оперните театри в Русе, Варна, Бургас и Стара Загора.

[envira-gallery id=“2048″]

Специализира оперна режисура в операта LA SCALA, Милано. По програма на ЕС „Еразмус”, през 2002/2003 специализира и семиотика на киното в института IULM, Милано, Италия. През 2009 защитава успешно докторска дисертация в областта на музикалната семиотика. Завършва с магистърска степен оперна режисура, в НБУ, 1997. Има две специализации в областта на артмениджмънта – „Американски театрални модели на управление“, 1997 и „Управление на културни институти“ 2012.

Нина Найденова е доцент в Нов Български Университет, където преподава оперна режисура, актьорско майсторство и семиотика на изкуствата. Работила е като режисьор 12 творчески сезона в Старозагорската Държавна опера. От 2008 до 2010 е неин главен режисьор.

По покана на “COLUMBIA ARTISTS MANAGEMENT” Съединените Американски Щати, “KONZERTDIREKTION SCHLOTE” Австрия, както и на други агенции, Нина Найденова участва с постановките си в задгранични гастроли в Испания, Португалия, Италия, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Холандия, САЩ. Постановките й се играят на престижни сцени и фестивали в градовете Кан, Брюксел, Ню Йорк, Рим, Цюрих, Женева. На сцената на FESTSHPILE Залцбург, с добър отзвук на критика и публика, са представени три нейни представления – „2005 – Дон Карлос”, 2007 – „Макбет” и 2008 „Турандот”. От 2005 Нина Найденова поставя като постоянен гост режисьор в оперните театри в Скопие, Македония и Донецк, Украйна.

Официален сайт: http://www.ninanaidenova.com/bg/

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme