Стоян Роянов

Стоян Роянов (с псевдоним Я-Я) – кларинет, саксофон, зурна е роден на 21 ноември 1973 г. в град Пловдив. На 10 години започва да учи кларинет в музикалното училище в Стара Загора. На 14 години вече свири с „Gabrovo Swing Dixie Band”, с който пътува постоянно в продължение на четири години. През 1990 г. имат участие в Сакраменто, Калифорния, където Стоян е обявен за най-младия участник-професионалист. Две години по-късно той заминава отново за САЩ, но този път, за да продължи музикалното си обучение там. Приет е със стипендия в Berklee College of Music, Бостън, Масачузетс.

[envira-gallery id=“1978″]

В продължение на десет години Стоян Роянов работи като професионален музикант с различни формации в Бостън и Ню Йорк. Това приключва със завръщането му в България през 2004 г. Не закъснява появата му на родната сцена, където се превръща в музикална сензация на първия, проведен в България конкурс „Евровизия” през 2005 г. Същата година получава и награда за дебют от Мело ТВ мания.

Кариерата му се свързва с много български звезди: записи и турне с група „Ъпсурт”, участва дори в албума им „Quattro” с песента „Пияни”; гост изпълнител е в новия албум на Кали „Шесто чувство” с песента „Катастрофа”; и в новия албум на Мария Илиева „Идваш към мен” с песента „Думи”. В началото на 2009 г. се разшумя около Невена, победителката в първия сезон на Music Idol, която представи песента „Името ми” с участието на Я-Я и Скилър.

През 2008 г. Стоян Роянов издаде собствен албум наречен „Yes or No”, който изцяло е новаторски и уникален сам по себе си от всяка гледна точка – музика, текст, стил и др. В средата на 2009 г. Стоян се мести във Варна със своето семейство. Тук той участва в различни музикални проекти, най-новият от които е „Vibe Slaves” заедно с певицата Надина Калоянова и DJ Петер Петерсон. Проектът е с фънки груув звучене и може да се чуе всяка събота в клуб CARGO – Варна. Друг проект е „La Migra”, където свири с Валери Ценков – барабани и Страцимир Павлов – клавири. Този проект залага предимно на авторските песни на Я-Я, които са преаранжирани наново.

Мелодичната структура на песните е изцяло повлияна от българския, циганския и африканския фолклор, смесени с елементи от hiphop, drum’n’bass и soul похвати. Кларинетните линии на Я-Я са пропити от влиянието на Дейвид Сънборн и етно изпълненията на Иво Папазов и Теодосий Спасов. В допълнение към всичко това са и специфичните вокали на странен езиков жаргон, които Я-Я добавя към колорита на звучене. С две думи, това което прави може да се определи като съвременна етно музика. Сценичното му поведение е смесица от джаз хулиган, цигански аристократ и африкански шаман.

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme