Явор Генов

Явор Генов е роден през 1981 г. в гр. Стара Загора. Завършва средното музикално училище в родния си град със специалност класическа китара.

[envira-gallery id=“1961″]

В периода 1999 – 2005 следва в класа по класическа китара на проф. д-р Панайот Панайотов в СУ „Климент Охридски“ и взима участие в майсторски класове по китара и интерпретация на барокова музика.

След този период се насочва трайно към работа в областта на старинната музика и конкретно в интерпретацията й на лютня. След прослушване през 2007 Я. Генов получава покана за обучение по лютня от проф. Якоб Линдберг, с когото работи досега.

Я. Генов развива активна концертна дейност в областта на ренесансовата и бароковата европейска музика като лютнист. Като солист и камерен музикант изнася редица концерти в страната и чужбина. През 2010 г. Я. Генов е сред малкото музиканти от цяла Европа, поканени да изнесат солов рецитал в музея за старинни инструменти Stiftelsen Musikkulturens Främjande, Стокхолм. През същата година печели конкурс за участие в концертните програми на Бароков оркестър на Европейския съюз (EUBO), дирижиран от Ларс Улрик Мортенсен, Кристина Плухар и Енрико Онофри.

С консорт за старинна музика Concerto Antico участва в някои от най-престижните международни фестивали за старинна музика: Festival de musica antiga, Barcelona, Испания, 2007, 2008; Festival Oude muziek, Utrecht, Нидерландия, 2008, 2009 и всички издания на фестивала Изкуството на барока, София. В рамките на Festival Oude muziek, Utrecht. 2010 изнася концерт в дуо с Димитър Маринкев – траверсо.

Има записи за БНР със солова и камерна ренесансова и барокова музика.

Я. Генов работи още в областта на музикалната медиевистика към. Институт за изследване на изкуствата, БАН. Неговите научни интереси са насочени към проблеми на латинската средновековна монодия – Грегорианският хорал. През 2009 се дипломира като доктор по музикознание с изследване върху една от основните средновековни музикални книги – антифонара, за което е отличен с наградата за най-млад учен.

Сайт: http://yavorgenov.eu

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme