Красимир Къшев

Красимир Къшев е роден на 19.05.1960 в гр. Димитровград в семейство на музикант.

През 1979 завършва Средно музикално училище „Христина Морфова” – Стара Загора, специалност „пиано”.

[envira-gallery id=“2012″]

Дипломира се през 1985 като възпитаник на ДМА „Панчо Владигеров” в класа по оркестрово дирижиране на проф. Константин Илиев. В Академията учи и хорово дирижиране в класа на проф. Стоян Кралев. В годините на следването (1980 – 1985) са първите му изяви като диригент. В началото на творческия си път завършва курс по дирижиране при виенския професор Карл Остерайхер. Участвал е в циклите „Млади български диригенти и инструменталисти”, организирани от НДК и Камерен оркестър „Банкя”.

От 1985 година досега е диригент в Държавна опера – Стара Загора – с над 500 спектакли и концерти в творческата си биография. В репертоара си има заглавия като „Трубадур”, „Травиата”, „Аида”, „Набуко”, „Бал с маски”, „Дон Паскуале”, „Лучия ди Ламермур”, „Гергана”, „Кармен”, „Прилепът”, „Хубавата Елена”, „Царицата на чардаша”, както и множество симфонични произведения.

Работи и с Кърджалийския симфоничен оркестър и подготвя честването на 70-годишнината от основаването му. Съвместно с Оперетата поставя „Българи от старо време” по своя преработена (за малък оркестър) оркестрация.
Камерния оркестър при читалище „Родина” – Казанлък. Съвместно с Оперетата при същото читалище и под режисурата на Видин Даскалов, поставя мюзикъла „Двубой”.
В периода 2010 – 2013 е изпълняващ длъжността директор на Държавна опера – Стара Загора. Тогава (на празника на Стара Загора 5 октомври 2010) се открива възстановената след пожара през 1992 сграда на Операта и съставът и започва активна дейност в обновения си роден дом.

Източник: http://www.operasz.bg

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme