2013-2014

Спектакъл на детска театрална студия МЕТРОНОМ


На 25.04.2014 г. в драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора беше изпълнен спектакъл на детска театрална студия МЕТРОНОМ при НУМСИ „Хр. Морфова“ с ръководител Боряна Кисьова.
Мюзикълът „Приключения опасни със герои сладкогласни“ е по текст на Н. Йорданов и музика на К. Ташев.

„Приключения опасни със герои сладкогласни“ – мюзикъл по Н. Йорданов с участието на ученици от втори клас


Драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора
25 април 2014 г.

24 април 2014 г. – Тържествен концерт по случай 40 годишнината на НУМСИ „Христина Морфова“

Коледен концерт
19.12.2013 г.

13.12.2013 г. – Благотворителен Коледен базар на учениците от начална степен в полза на Михаил Кашидов, 7 год

Седми международен конкурс за млади тромпетисти
ноември 2013

Участие в големия концерт на Руслан Мъйнов взе нашата ученичка Здравка Василева – тромпет. Съвместният концерт „Любими руски песни“ на популярния изпълнител и Пловдивската филхармония се състоя на 8 май. На сцената на зала 1 в НДК се качиха освен актьорът и певец Руслан Мъйнов, оркестър с 48 музиканти и хор с 40 изпълнители на Държавна опера – Пловдив, и четирима гост изпълнители, сред които бе Здравка. Това е поредната й изява с Руслан Мъйнов, след като през януари участва в два концерта с него в Пловдив.

****

Водени от мисълта: „Музиката изразява това, което не може да бъде изказано с думи, но и не може да остане неизречено” организирахме училищен литературно-музикален конкурс „Аз и музиката“, посветен на 40-годишния юбилей на НУМСИ „Христина Морфова“ и 125 години от рождението на неговия патрон. Учениците от пети до дванадесети клас имаха сериозното предизвикателство да облекат в ограничената човешка реч мислите и преживяванията си в света на музиката, да затворят с думи нещо толкова необятно. Нямаше ограничение в жанровите форми – есе, стихотворение, разказ, приказка, притча, песен…
Създадени бяха 25 творби в различни жанрове, като 13 от тях бяха отличени от журито на конкурса. Всички участници получиха дипломи, а авторите на отличените творби и предметни награди – книги с качествена художествена литература. Журито, което оцени ученическото творчество, бе в състав – Добрина Тодорова и Николина Младенова, преподаватели по български език и литература в НУМСИ „Христина Морфова“. Дипломите и предметните награди бяха тържествено връчени по време на концерта на преподавателите, състоял се на 23.04.2014 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Някои от най-добрите произведения можете да видите тук.

****

Скъпи ученици, скъпи колеги!

Благодаря на всички, които взеха участие в организацията и провеждането на юбилейната седмица по повод 40 годишнината от създаването на училището и 125 години от рождението на нашия патрон – Христина Морфова.

Празничният дух, който владееше вашите музикални и артистични послания превърнаха тържествата в запомнящи се и незабравими мигове от летописа на училището!

Благодаря ви от сърце!

Директор: Розета Величкова

****

С четири първи награди от Втория национален конкурс за забавна песен „С ПЕСЕН ДА ВЪЗРОДИМ ДОБРОТО“, проведен на 14-15 март 2014 г. в Казанлък се завърнаха нашите ученици Даниел Николов, Кристиана Атанасова и Петя Тонева от класа по поп и джаз пеене на Н. Тончева. Те са отличени както в категорията „индивидуални изпълнители“, така и в категория „ансамбли“ – Кристиана и Даниел. Честито!

****

От 6 до 9 март 2014 Стара Загора и НУМСИ „Хр. Морфова“ отново ще бъдат домакини на Фестивал на камерната музика „Европейската традиция и младите таланти“. Тази година Фестивалът включва три камерни концерта, на които ще се представят Et Arsis Piano Quartett, както и именитите гости музиканти – проф. Едуард Брунер – кларинет (Швейцария), проф. Дора Бръчкова – цигулка (България) и проф. Татевик Мокацян – пиано (Армения). Важна част от фестивалната програма е и провеждането на майсторски клас за млади български инструменталисти и камерни ансамбли на територията на НУМСИ „Хр. Морфова“ под ръководството на членовете на Et Arsis Piano Quartett.

****

****

Нашият многоуважаван колега Веселин Джанкардашлийски, един от основателите на НУМСИ „Христина Морфова“, бе награден по случай своят 80 годишен юбилей и за принос в областта музикално-изпълнителското изкуство и образование с най-високото отличие на Министерство на културата – наградата „Златен век“. Честито!

****

На Педагогически съвет, проведен на 17 декември 2013 година бе взето решение за учредяване на награда „УЧЕНИК НА ГОДИНАТА“ на НУМСИ „Хр. Морфова“. Повече за статута на наградата можете да прочетете тук.

****

Коледния концерт на НУМСИ „Христина Морфова“ ще се състои на 19 декември 2013 от 18 часа в салона на Драматичен театър „Гео Милев“, Стара Загора. Вход свободен!

****

От 25 до 29 ноември 2013 година училището бе домакин на Седмото издание на международния конкурс „Млади тромпетисти“. В него взеха участие 47 изпълнители от България, Германия, Македония, Румъния, Украйна, Русия, Турция, оценявани от международно жури в състав: проф. Анна Фрийман (Австралия) – председател; и членове: проф. Серджо Карстея (Румъния), проф. Зайнеб Чилингир (Турция), проф. Васо Ристов (Македония). Снимки от конкурса можете да разгледате в раздел ГАЛЕРИЯ на нашия сайт.

****

На 16 септември 2013, първия ден от новата 2013/2014 учебна година, Елица Минчева и Иван Иванов от VI клас влязоха в ролята на репортери за Детско студио ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ – Чикаго, САЩ. В репортажа си за своите връстници от САЩ те представиха нашето училище и разказаха за предстоящия тази година юбилей на училището. Как се справиха Елица, Иван и оператора Божидар Рахнев (X клас) може да видите във Фейсбук.

****

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme