2015-2016

Италия – април 2016 г.

Фестивал “Stage4Kids”

На 07.02.2016 г. се проведе еднодневен фестивал “Stage4Kids” в Хамбург, Германия, на който участваха деца от осем държави и където взе участие и Филип Ставров. Изпълнителите бяха 30 на брой до 12 годишна възраст. Те бяха избрани от над 200 деца, които бяха подали заявки за участие, от четири членно жури, което оцени малките изпълнители с много висока оценка. Концертът се състоя в една от залите на Laeiszhalle – домът на Хамбургската филхармония и място, където Щраус, Стравински и Прокофиев са свирили и дирижирали свои творби.
Концертът беше разделен в две части, като общо продължи повече от 3 часа с изпълнения от млади виртуози сред които беше и Филип Ставров. Изпълнителите се представиха пред препълнената зала с различни инструменти: пиано, цигулка, флейта, саксофон и пеене. На всички участници бяха връчени диплом, медал и статуетка, с което се отбеляза тяхното успешно представяне на фестивала.
Измежду изпълненията на различни композитори Филип Ставров се представи с творби на Български композитори: Панчо Владигеров и Борислава Танева, която присъстваше в залата.

Ученик на годината 2014 / 2015

Три бяха тазгодишните номинации за наградата УЧЕНИК НА ГОДИНАТА 2014 / 2015:

 • Андрей Андреев – XII клас, специалност пиано
 • Даниел Николов – XI клас, специалност поп-джаз пеене
 • Кристиана Атанасова – XII клас, специалност поп-джаз пеене

Авторитетна петчленна комисия от професионалисти присъди званието „Ученик на годината за 2014 / 2015“ на Даниел Николов. Наградата включва Диплом, парична стипендия от 300 лв. и пластика.

Честито!

Нови престижни отличия за наши ученици:

Десети международен конкурс „Франц Шуберт“, Русе – втора награда на Андрей Андреев, пиано и втора награда в категорията „клавирно дуо“ за Андрей Андреев и Георги Белчев.

Трети международен конкурс за млади изпълнители „Охрид“, Македония – четири първи награди за тромпетистите Здравка Василева, Кремена Димитрова, Симона Мавродиева и тубиста Николай Василев.

Осми конкурс за изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“, Пловдив – първа награда за Мариан Божидаров, кларинет.

Филип Ставров – носител на III-та награда от XXII международен клавирен конкурс „Amadeus 2015”

От 22 до 24 октомври 2015 година в град Бърмо – Чехия се проведе XXII международен клавирен конкурс за деца до 11 години “Amadeus 2015”.
В конкурса взеха участие малки пианисти от 15страни: Чехия, Словакия , Русия ,Украйна , Австрия , Германия , Малта , Сингапур , България , Естония , Литва
Участниците – 86 на брой бяха разделени в шест възрастови групи
Филип Саша Ставров – ученик в 5-ти клас на НУМСИ „Хр. Морфова“ – Стара Загора, с преподавател Златка Дончева се състезава в 5-та група , заедно с представители от детските школи към Московска и Петербургска консерватории , училище „Гнесини“ в Москва, от Виена и др.
Филип Саша Ставров достойно защити постиженията на българската клавирна школа и заслужено спечели III място в най-трудната група на конкурса.
Председателят на журито Давид Маречек отчете , че до този конкурс не е имало такова високо изпълнителско ниво , каквото показаха състезателите от 5-та група на конкурса.
Това изявление ни кара да се чувстваме още по-горди от резултата. Учител и ученик гледат смело напред към нови предизвикателства.
Успех и в бъдещи изяви на концертият подиум !

Националeн конкурс „1000 стипендии“

Националният конкурс „1000 стипендии“ учреден от Фондация „Комунитас“ награди с парична сума от 500 лв. и кредит за книги на стойност 200 лева учениците от НУМСИ „Христина Морфова“:

 • Андрей Андреев пиано
 • Симон Павлов пиано
 • Кристиана Атанасова поп и джаз пеене
 • Николай Димов поп и джаз пеене

ЧЕСТИТО !

Осми международен конкурс за тромпетисти

От 2 до 6 ти ноември НУМСИ „Хр. Морфова“ бе организатор и домакин на Осмото издание на международния конкурс за млади тромпетисти.
В него взеха участие 48 талантливи дарования от България, Македония, Сърбия, Турция, Румъния, Молдова, Азърбайджан.
Авторитетното жури вкючваше известни педагози и изпълнители като проф. Анна Фрийман – от Висшето училище за музика и танц – Кьолн, проф. Андрей Иков – Русия преподавател в Московската консерватория, проф. Васо Ристов преподавател в Музикалната академия Скопие, проф. Серджу Карстеа преподавател в Университета на Темишоара, проф. Зейнеп Чилингир преподавател в Анадолския Университет, проф. Младен Джорджевич професор в Белградския университет.
Конкурсът завърши с гала – концерт на лауреатите и журито, солисти на оркестъра на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Красимир Къшев.

Участниците от НУМСИ „Хр. Морфова” бяха отличени със следните награди:

 • ЗДРАВКА ВАСИЛЕВА – първа награда в група С и едногодишна стипендия на Министерство на културата
 • КРЕМЕНА ДИМИТРОВА първа нагара в група А
 • АНТОАН СКЕРЛЕВ втора награда в група А
 • СИМОНА МАВРОДИЕВА втора награда в група В

Всички те са ученици на ПЕНЧО ПЕНЧЕВ – инициатор и идеен вдъхновител на конкурса, благодарение на който се провежда вече Осмото негово издание.

Поздравления на талантливите ни ученици и техния преподавател!

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme