Златка Дончева

Златка Дончева


Златка Дончева е родена в Хасково. Възпитаничка е на Детската музикална школа в града. От 1966 г. е ученичка в Музикалното училище в Пловдив в класа на една от най-изявените клавирни педагожки на своето поколение Павунка Кадийска. През 1971 г. е приета в класа на проф. Тамара Янкова в МА „Панчо Владигеров” – София. През годините на следване е работила и с проф. Лиляна Антова. Завършвайки висшето си образование в инструменталния факултет на МА, през 1975 г. тя започва педагогическата си кариера в новооткритото музикално училище в Стара Загора. Оттогава до днес госпожа Дончева продължава да предава своите знания и умения на учениците си в настоящото НУМСИ „Христина Морфова”.
В годините от 1975 до 1995 г. тя е ръководител на Методическо обединение задължително пиано, а от 2005 г. – на МО пиано. Има втори клас професионална квалификация.
Почти всички ученици на г-жа Дончева продължават музикалното си образование в следващи степени у нас и в чужбина, където вече са извоювали свой авторитет и известност. Сред тях са Тодор Стойнов, Милена Матева, Искра Огнянова, Анелия Господинова, Румяна Янакиева и много други, които разнасят славата на българското музикално изпълнителско изкуство по света. Много са и носителите на награди от национални и международни конкурси.
Дончева е инициатор на проекта „Музика без граници”, в който ученици от нейния клас и класа по виолончело гостуваха през 2006 и 2008 г. на свои връсници от консерваторията „Хендел” в гр. Хале от класа на преподаватели Нели Костов и Тамара Щегер.
Златка Дончева е носител на грамоти и дипломи за високи художествени и педагогически постижения. Носител е и на „Златна лира” от ръководството на Съюза на българските музикални и танцови дейци – 2004 г.

Updated: 23 октомври, 2016 — 15:24
НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme