Милена Александрова

Милена Александрова

Милена Александрова е родена на 02.11.1971 г. в Стара Загора. Родителите й също са музиканти и естественото й израстване в тази среда е определило до голяма степен страстта й към изкуството. Започва да свири на пиано на 5-годишна възраст в ДМШ към НУМСИ „Хр. Морфова” – Стара Загора. Първия си самостоятелен клавирен концерт изнася на 9 години. Участвала е 2 пъти в „Мартенски музикални дни” – Русе. Завършва музикалното училище с пълно отличие и златен медал в класа по пиано на Мариана Маринчева. Като ученичка е носител на 2 клавирни награди – I награда от Националния конкурс „Димитър Ненов” в Разград през 1987 г. и лауреатско звание от Международния конкурс „Дмитрий Кабалевский” – Самара, Русия, 1988 г. През 1990 г. е приета в Инструменталния факултет на НМА „Панчо Владигеров”. Завършва с отличен успех магистърска степен през 1995 г.
Работи в НУМСИ „Хр. Морфова” от 1997 г. Работи 9 години паралелно и като водещ на културни предавания в Радио “Веселина” – Ст. Загора. През последните години взема участие като клавирен акомпаниатор в няколко национални и международни конкурса, като от тях е носител на 3 награди за ярки художествени постижения в клавирния съпровод (Национална духова среща, 2002 г.; Международен конкурс за изпълнение на френска музика – Пловдив, 2003 г. и Международен конкурс за немска и австрийска музика – Бургас, 2007 г.
През последните години взема участие като корепетитор в няколко национални и международни конкурса, като от тях е носител на 3 награди за ярки художествени постижения в клавирния съпровод – Национална духова среща, Ст. Загора, 2002; Международен конкурс за изпълнение на френска музика, Пловдив, 2003; Международен конкурс за немска и австрийска музика, Бургас, 2007.

Updated: 23 октомври, 2016 — 15:24
НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme