Румяна Шишкова

Румяна Шишкова

Румяна Шишкова e възпитаник на НУМТИ ”Добрин Петков”, Пловдив, в класа по пиано на Юлия Гиргинова. През 1987 завършва с отличие магистратура по пиано в НМА ”Панчо Владигеров”, София, в класа на проф. Милена Моллова. Същата година започва работа като преподавател по пиано в НУМСИ ”Хр. Морфова” – Стара Загора.
От 1993 година има II степен на професионална квалификация.
Румяна Шишкова отрано проявява интерес към единството на звук, багра, слово и движение. Като израз на това се раждат спектаклите ”Път към светлината” (1995) по стихове на Ел. Илиева и музика на Б. Барток и Х. Фъргюсън, и “Честен кръст” (1995) по стихове на Борис Христов. С активното участие на нейни ученици преминават и авторските концерти на композиторите Петър Петров, Красимир Милетков, представянето на книгата за именитата българска клавирна педагожка Лидия Кутева ”Музиката – гласът на душата” на См. Смилкова и др. Понастоящем повечето от нейните възпитаници водят интензивна преподавателска и изпълнителска дейност в страната и в чужбина. Венелин Филипов, Христо Бирбочуков, Анна Калчева и Радостин Кирчев се изявяват и като солисти на оркестъра на Държавна опера Ст. Загора за първи път по време на обучението си в НУМСИ ”Хр. Морфова”.
Като резултат на продължителните и психологически и педагогически изследвания се явява дипломната й работа като специализант на ЦИУУ към СУ ”Св. Климент Охридски”, София, на тема ”Педагогът Шопен и изкуството да се “пее” на пиано”.
От 1987 Шишкова е и акомпанятор и хормайстор на Хор на девойките при НЧ ”Родина”, Стара Загора.

Updated: 23 октомври, 2016 — 15:23
НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme