2017-2018

Музикалното училище НУМСИ „Хр. Морфова“ събира звезди и ученици в благотворителен концерт на 13.06,2018 г. в залата на Държавна опера – Стара Загора “


Благотворителен концерт в подкрепа на Музикалното училище в Стара Загора ще събере на сцената на Операта в града известни музиканти и ученици от училището. Заедно с китариста на „Ку-Ку бенд “ Цветан Недялков, старозагорската група „ Perfect strаnger“ и оркестъра на операта в концерта ще участват певци и инструменталисти, възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“, които ще изпълнят известни мелодии- това съобщи преподавателят Красимир Къшев, който е автор на идеята и аранжиментите. „ Исках да направя годишен концерт на моите възпитаници, но директорът на операта г-н Драганов ми предложи да направим голям благотворителен концерт в подкрепа на училището“- заяви още Къшев. Концертът се казва „Over the rainbow“ и включва хитове от филми и мюзикъли, които публиката може да чуе на 13 юни от 19 часа. Парите от билети ще бъдат използвани за нуждите на учебното заведение. Те могат да бъдат закупени от самото училище или от касите на операта в Стара Загора. „Имаме нужда дори от елементарни неща. Неработещи разклонители, прекъснат кабел на синтезатора, дори дребните на пръв поглед проблеми ни пречат за нормална работа, а за тях все недостигат пари“-допълва Къшев.

 

Празник на джаза в НУМСИ „Хр. Морфова“ 2018 – от 7-9 юни на античния форум „Августа Траяна“


В истински празник на джазимпровизациите и на полета на емоции и чувства, претворени в музика, се превърна „Сцената на младия импровизатор“ в НУМСИ „Хр. Морфова“. Проявата е организирана по идея на Венцислав Благоев като част от програмата за деца на Джаз форум „Стара Загора 2018 г.“

Тазгодишното му издание е 7-мо по ред и ще се проведе от 7-9 юни на античния форум „Августа Траяна“.

„Тази проява – за среща на нашите инструменталисти, които учат фагот, кларинет и саксофон с големи професионалисти и джазмени от бенда на Венци Благоев, отдавна е наша мечта. Целта ни е повече деца да се докоснат до такива изявени имена на джаза“, каза за Радио Стара Загора педагогът по саксофон в музикалното училище Тони Комитов.

Сред участниците в джазфорума тази година са Камелия Тодорова – тя ще се представи със Станислав Арабаджиев трио, Карол Джарвис от Великобритания, работила с брассекцията на Стинг, френската звезда Камий Берто. Букетът от известни джазмени и певици допълват голямото румънско име в джаза Мария Радукану, полската певица Агниешка Хекиерт, българският пианист, работещ в Германия Константин Костов и други. С интерес се очаква етно джаз формацията Authentic Quintet със специалното участие на гъдуларката Даринка Цекова.

 

„Човекът е човек, когато е на път.“


Ние отново сме на път.
Вече са традиция нашите екскурзии през пролетната ваканция.
Пътуваме, забавляваме се, учим се…
Упражняваме разговорен италиански, английски, немски език… – не в класната стая,а в естествената среда на живия език.
Ето моменти от последното ни пътуване.

Венеция

На път за Хърватия
В Загреб
Време эа упражняване на урока по италиански: “ Как да поръчам в ресторант“ :))
Най- голямото езеро в Италия- Лаго ди Гарда
Пред “ Ла Скала“ в Милано, след като я разгледахме като музей, а Мирела от11 клас и Михаела Якимова от 8 клас изпълниха българска ария.
В очакване на корабчето до Венеция, на пристанището Пунта Сабионе
Пунта Сабионе

 

НУМСИ „Христина Морфова „- Стара Загора взе учстие в национален конкурс за актьорско майсторство, което се проведе на 26.03.2015 в НГСЕИ гр. Пловдив


Иван Горанов 11а клас – национална стипения за Актьорско майсторство
Любов Желева 10 кл – грамота за изпълнение на монолог
Стейси Дианова 10кл – грамота за изпълнение на монолог
Нелли Tаукчи 10 кл – грамота за изпълнение на монолог
Николай Господинов 9 кл – грамота за изпълнение на монолог
Специална грамота за учениците от 8 кл

 

Международния музикален фестивал „Полихимния“ – Македония


Поздравление за Сандра Кънингам – тромпет и нейния преподавател Пенчо Пенчев за първата награда от Международния музикален фестивал „Полихимния“ – Македония.

 

Уъркшоп с проф.Рудник 19-ти и 20-ти април


Уъркшоп по джаз импровизация 19-20 април с проф. Изидор Рудник от Университета за съвременни и музикални изкуства в Синсинати – САЩ. Част от незабравимите спомени и работа с талантливите ни възпитаници.

 

JAZZ ROOM с участието на ученици от класа по поп и джаз пеене и Джаз трио Димитровград, Мария Арнаудова и Пламен Солаков“

 

Национален конкурс „Път към славата“


На 02.02.2018 г. в гр.София се проведе Националния конкурс „Път към славата“.
В него участваха балерините от 5-б- и 6-б- клас, с изучаване на класически танц ,с преподавател Кремена Костова.
Щастливи сме от огромния им успех.
Те спечелиха Голямата награда на публиката.
За ансамблово изпълнение на „Испански танц“- първо място
За соловите изпълнения на Жана Дякова и Вяра Манева – бронзови медали.

 

„Енчо Кирязов“ отличава най-талантливите деца за 7-а поредна година


За седма поредна година Фондация „Енчо Керязов“ ще отличи най-успешните и талантливи деца, които с достойнство защитават невероятните възможности на човешкия дух, воля и упоритост.
Децата отново ще бъдат наградени в категории образование, изкуство и спорт.
Двама от отличените на миналогодишния спектакъл „Нощ на звездите“, Здравка Василева и Къонг Виет, гостуваха на „околоСВЕТСКО“.

[wr_button el_title=“portfolio“ button_text=“Линк с ВИДЕО“ link_type=“url“ button_type_url=“https://www.bgonair.bg/okolosvetsko/2017-12-13/encho-kiryazov-otlichava-nay-talantlivite-detsa-za-7-a-poredna-godina“ open_in=“current_browser“ icon=“icon-picture“ button_alignment=“inherit“ button_margin_top=“0″ button_margin_left=“0″ button_margin_bottom=“0″ button_margin_right=“0″ button_size=“default“ button_color=“btn-default“ appearing_animation=“0″ disabled_el=“no“ ][/wr_button]

 

„Сиси – душата на императрицата“


Световната премиера на неоромантичната опера „Сиси – душата на императрицата“ по музика и текст на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер, на сцената на Старозагорската опера, беше събитието, с което официално бе открито 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.
Директорът на Операта- Огнян Драганов, който е и режисьор на мюзикъла, покани на генералната репетиция ученици от 7 клас – НУМСИ „ Хр. Морфова”. Интересен беше разказът на драматурга на Операта Таня Матева за съдържанието на този мащабен международен проект.
Една много емоционална вечер, в която бъдещите професионалисти се потопиха в работната атмосфера на репетицията, с диригента от Австрия – Андриа Павлич, усетиха магията, която се поражда при усъвършенстването на музиката.
Изпълнителите Валери Турманов, в ролята на Франц Йозеф –Император на Австрия, Александър Баранов- като граф Андраши –унгарски благородник, австрийски външен министър, Емилия Иванова- Сиси- Елизабет, Императрица на Австрия, ни очароваха с изпълненията си, артистичността и поразителната прилика с историческите персонажи.
Международният балет беше с хореограф от Гърция- Йоанна Влагули.
След като изказаха поздравленията си на солистите нашите ученици казаха вместо довиждане : „ Пак ще дойдем! “.

 

Mеждународен конкурс „Ohrid I Love“ – Mакедония“


На международния конкурс „Ohrid I Love“ – Mакедония три наши възпитанички завоюваха призовите места:
Симона Мавродиева – първа награда,
Сандра Кънингам- първа награда,
Кремена Димитрова – втора награда.
Зад тези впечатляващи успехи стои трудът на техния учител Пенчо Пенчев и коперетиторката Мариана Колева!
Поздравления!

 

Концерт „След 10 години“


Kонцерт „След 10 години“ с бивши и настоящи ученици
от класа по поп джаз пеене в залата на Държавна опера Стара Загора.
Благодарност на всички участници ,че се постараха да дадат всичко от себе си!
Благодарности на Сватбен салон „Галина“, които внесоха красота и стил на концерта.

 

„Приключи деветия международен конкурс „Млади тромпетисти“ Стара Загора 2017 г. 


В него взеха участие 54 тромпетисти от България,Русия, Беларус, Македония, ,Румъния, Унгария, Армения, Азърбайджан, Турция

ЧЕСТИТО НА НАШИТЕ УЧАСТНИЦИ!

Здравка Василева – II награда – IV възрастова група

Кремена Димитрова – II награда – III възрастова група

Сандра Кънингам – II награда – II възрастова група


Поздравления за техния преподавател Пенчо Пенчев!

Гранд при беше връчено на Иван Мойсеня от Беларус

Конкурсът завърши с концерт на лауреатите и журито

Солисти на оркестъра на Държавана опера Стара Загора с диригент Владимир Бошнаков

 

„Ученик на годината“ за учебната 2016/2017 г. 

В навечерието на 1 ноевмври – ден на народните будители, в НУМСИ „Хр. Мофова“ бе връчена ежегодната награда „Ученик на годината“. Нейният носител тази година е Георги Белчев от XII „а“ специалност пиано с преподавател Мариана Маринчева. Призът връчи директорът на училището г-жа Розета Величкова. Номинаран за наградата беше и абитурентът от класа по поп и джаз пеене Антонио Дачовски с преподавател Надя Тончева.

ЧЕСТИТО!

 

VI клавирен конкурс „Шуман – Брамс“ 

Поздравления за Георги Белчев и всеотдайната г-жа Мариaна Маринчева!

Прекрасно представяне на Георги Белчев, ученик от НУМСИ „Хр.Морфова“ – спечели Първа награда на Шести клавирен конкурс „Шуман-Брамс“ – Пловдив, 1-5 ноември 2017 и Специална награда на председателя на журито – акад.проф. д-р Атанас Куртев

 

Галерия на думите – Румяна Николаева

КОНЦЕРТ НА КЛАВИРНО ДУО АНДРЕЙ АНДРЕЕВ И ГЕОРГИ БЕЛЧЕВ В СТАРА ЗАГОРА

На 9.10.2017 година възпитаниците на НУМСИ „Хр. Морфова“ Стара Загора Андрей Андреев и Георги Белчев, изнесоха концерт в библиотека „Захарий Княжески“. Публиката за пореден път имаше удоволствието да се наслади на майсторството на клавирното дуо, спечелило симпатиите ѝ още през 2015 година на майсторския клас на „ЕТ АРСИС пиано квартет“. Пътят на клавирното дуо на сцената е поредица от успешни концерти и конкурси, от които то се завръща с най-високи награди. Андрей Андреев и Георги Белчев са носители на втора награда (при неприсъдена първа) от Десетия международен конкурс „Франц Шуберт“ Русе, 2015, на първа награда от международния конкурс „Наследниците на Орфей“ Албена, 2016, на първа и специалната награда на журито от Международния конкурс „Надежди, таланти , майстори“ Добрич, 2016, на първа награда от Деветия международeн клавирен конкурс „Класика и съвременност“ Стара Загора, 2016, а през тази година, като участници в Международната музикална лятна академия на територията на Баварската музикална академия в Хамелбург, Германия са носители на специалната награда на председателя на журито -Томислав Байнов – професор във Висшето училище по музика в Тросинген. В началото на концерта младите пианисти разгърнаха многопластовото звуково пространство на Фантазия и фуга в сол минор от Й. С. Бах като прелюдия към богатата им програма от творби, обединени от ритъма на танца. В Осемте вариации по тема на Валдщайн от Лудвиг ван Бетовен, образите се преливаха от свежестта на песенни епизоди, през регистрови диалози и енергични маршообразни възгласи към блестящия финал. Трите унгарски танца с номера 1(сол минор), 4 (фа минор) и 5(фа диез минор) на Йоханес Брамс продължиха танцувалната линия на концерта. Тук се изявиха в пълнота инструменталните умения в звукотворчеството на младите пианисти, които наподобиха майсторски оркестровата звучност в известните и любими пиеси. Умелият диалог на размисъл и активност в следващата творба „Пасторал и токата“ на Владимир Заимов, разкриха красотата на това ритмо-интонационно бижу от клавирната ни съкровищница. Втората част на концерта започна с колоритния „Танц на смъртта“ на Камий Сен-Санс. Изпълнението на талантливите пианисти, посветено на 182 години от рождението на композитора, роден на 9.10.1835, съпостави тайнствеността и обречеността в танца на мъртвите с непоколебимата сила и жизненост на „Феерия“ от „Испанска рапсодия“ на Морис Равел. Любовта на Равел към испанската култура и колорит е превърнала партитурите му в ярки, звукови платна. Под пръстите на младите пианисти залата се изпълни с трептящата атмосфера на лятна нощ, разтърсена от вихрения ритъм и пиршеството на темпераментния испански танц. За участие в следващите три пиеси на сцената се изявиха Ива Профирова – флейта, Божидар Рахнев- цигулка, Станислав Георгиев- конктрабас и Ивайло Манев – барбани. „Либертанго“ на Астор Пиацола, „Ако Пахелбел свиреше джаз“ на Петър Петров и „Италианска полка“ на С.Рахманинов превърнаха финала на концерта в кулминация и вдигнаха публиката на крака. Търсещият дух и фин усет за ансамблово присъствие са плод на упорита, целенасочена и отговорна работа на младите пианисти както самостоятелно, така и в екип с преподавателите им Павлина Кангалова и Мариана Маринчева. Аплодисменти за всички, сътворили този празник на клавирното изкуство в Стара Загора!

На добър час към нови сцени!

 

ПРЕДСТОЯЩО

 

Jury International Competition for Young Trumpets 6-10 November 2017 Stara Zagora- Bulgaria

Ronald Romm -USA chairman, Andrei Ikov / Андрей Иков/ Russia,

Vasko Ristov – Macedonia, Igor Cecocho- Poland, Carstea Sergiu-Romania

 

По-малко от месец до юбилейния концерт на класа по ПОП И ДЖАЗ ПЕЕНЕ при НУМСИ „Хр. Морфова“. Концертът ще бъде на сцената на Държавна опера Стара Загора на 15-ти ноември от 19.00 часа. Концертите в Операта са задължително с билети. За нашия концерт – един билет важи за двама и цената му е 6 лв. Вече са пуснати в продажба на касата на операта и в канцеларията на училището. Ще се продават и в деня на концерта.

Заповядайте!

 

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme