2018-2019

Нощ пред Рождество


Празничен концерт с участието на ученици от инструменталните, вокалните класове, актьорско майсторство и балет при НУМСИ „Христина Морфована“ 14.12.2018 г.
Драматичен театър „Гео Милев“
 

Откриване на кампанията „Българската Коледа“ в Президентството.


По покана на президента на РБългария – Румен Радев, нашият талантлив ученик от VII а клас Добромир Иванов взе участие в откриването на кампанията „Българската Коледа“ в сградата на Президентството на 07.12.2018 г.

 

НУМСИ „Христина Морфова“ получи поредно дарение от ЛК Стара Загора


Верни на поетите ангажименти към учениците и учителите от НУМСИ „Христина Морфова“, Стара Загора, членовете на Лайънс клуб „Стара Загора“ дариха музикални инструменти и оборудване на обща стойност 3300 лева.

В дарението са включени съвременна мултимедийна и аудио система за кабинета по „История на музиката“, който се ползва от всички ученици, както и три кларинети за обучение на учениците по съответната специалност.

Дарението е финансирано по модела Дарителски кръг с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Обществен дарителски фонд, Стара Загора и средства на Лайънс клуб „Стара Загора“.

 

Зонта клуб Стара Загора даде стипендии на 8 талантливи млади хора


С любов към бъдещето на България. Това е името на проекта, по който за поредна година Зонта клуб Стара Загора подпомогна талантливи ученици от финансово слаби семейства от Стара Загора. За учебната 2018/2019 година за стипендия от 1000 лв. кандидатстваха 21 тинейджъри от града и региона. Осем от тях бяха определени да получат финансова помощ от дамите от Зонта клуб Стара Загора. Ето имената им :

Зара Узунова – ученичка в 7 клас на НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора. За област МУЗИКА.

Мартин Кючуков – ученик в 11 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора – за област СПОРТНИ ТАНЦИ.
Цветомир Кирилов – ученик в 11 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора – за област НАУКА.
Габриела Посталова – ученичка в 11 клас на ГПЧЕ „ромен Ролан“ Стара Загора – за област ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ.
Емануил Тенев – ученик в 12 клас на ПГСАЕГ „Лубор Байер“ – Стара Загора – област ФОЛКЛОР.
Лъчезар Йорданов – ученик 8 клас, ОУ „Мати Болгария“ –Казанлък – област ИЗКУСТВО.
Евгени Илиев – ученик в 10 клас на ПГ „Св. Иван Рилски“ Раднево, област – НАУКА.
Веселина Димитрова – ученичка в 10 клас на ПГ „Св. Иван Рилски“ Раднево, област – НАУКА.
Това са лауреатите на Зонта клуб Стара Загора за учебната 2018/2019 година, които бяха наградени на официална церемония на 28 ноември. А дамите от клуба, чиято основна дейност е благотворителност обещават, че ще продължат тази великолепна традиция да подкрепят младите и талантливи хора на Стара Загора. До този момент през изминалите години 31 деца са получили стипендии от Зонта.

Зонта интернешънъл, основана през 1919 г., е водеща световна организация от професионалисти, работещи за овластяване на жените по света чрез служба и застъпничество. С повече от 29 000 члена в над 1100 клуба в 63 страни и географски региони, зонтианките по света посвещават своите сили, средства и способности за подкрепа на местни и международни проекти, и образователни програми в изпълнение на мисията и визията на Зонта. През седмицата във Велико Търново беше даден официално старта на тържествата, посветени на 100 години от създаването на организацията. В рамките на тези събития чрез Зонта Клуб Стара Загора бяха дарени 200 книги на читалище „Св. Климент Охридски“ по проект: Радичкови даряват 100 тона книги.

Зонта Клуб Стара Загора

снимки на Светлозар Недев

 

6th International competition“ Ohrid I love you“ in Ohrid Macedonia 2018


Първа награда за Сандра Кънингам тромпет, с получени максимален брой точки 100, от 6 – ти международен конкурс „Ohrid I love you“ в Охрид, Македония. Поздравления за талантливата Сандра и нейния преподавател ПЕНЧО ПЕНЧЕВ.

 

Честито на нашите участници в Х международен клавирен конкурс „Класика и съвременност“ 14-17 ноември 2018 г.


Първа награда на Виктор Ставров – трети клас, с преподавател Павлина Кангалова
Трета награда и едногодишна стипендия от Министерство на културата за Филип Ставров, осми клас с преподавател Павлина Кангалова.
Първа награда и награда на Ротари клуб Стара Загора-Берое за завършилия през м. юни наш възпитаник и понастоящем студент първи курс в НМА „Проф. П. Владигеров“- Георги Белчев.

 

Tържествено откриване на клавирния конкурс „Класика и съвременност“ Стара Загора 2018


14 ноември (сряда)
Зала „Захари Княжески“
18.30 часа

 

“ Литературен кнкурс послучай 45 години от създаването на НУМСИ “ Христина Морфова“


Отворете афиша и изберете своят начин за участие

 

“ Живата история на НУМСИ “ Христина Морфова“ г-н Веселин Джанкардашлийски изслуша просълзен „Многая лета“ на своя 85-годишен юбилей“.


Доайенът, съосновател на училището, разказа скъпи спомени за ентусиазма и борбите на първите , създали Музикалното училище в Стара Загора преди 45 години. Той и до днес обучава младите акордеонисти .
НА МНОГАЯ ЛЕТА ! “

 

Честито на Димитринка Панайотова -XII клас, срециалност цигулка, която вече е член на „Клуб на отличниците на България“.


35 ученици, постигнали значими международни отличия в почти всички сфери на науката станаха членове на клуба „Отличниците на България“ на специална церемония в НДК в София.

„Миналата година приехме първите 54 отличника. Тази година випускът е по-малък, но със сигурност и по-качествен, защото нашите критерии доста се завишиха. Тук са хора като Георги, който Харвард посочи за бъдещия лидер на България, най-малката щатна музикантка, прекрасни 6- годишни деца, които могат да заслепят всеки възрастен. Тук обаче са и хората, които правят големия бизнес в България и вероятно са тук и като ловци на умове. Много мислехме как отличниците на България да станете платформа в добрите неща за образованието. На 6 ноември ще направим един дебат за образованието с учениците, без възрастни и без министър. Поканени сте, за да чуем вашата рецепта. А в края на януари когато се върнат в България хората от първия випуск ще ви съберем в „Клуб 24 часа“ за един разговор за образованието тук и навън“, обърна се към отличниците издателят на „24 часа“ Венелина Гочева.В залата бяха представители на едни от най-големите компании в страната и партньори на „24 часа“ в инициативата „Отличниците на България“ – А1, Джи Пи Груп“, „Каолин“, „Зора“, „Трейс груп“ и „Дънди прешъс металс“.

„Наистина имаме нужда от позитивни неща около нас. Ние от фондация „Трейс за хората“ сме пристрастни към точните науки и знания и от години подкрепяме децата от СМГ и УАСГ, обърна се към отличниците Десислава Любенова, изпълнителен директор на фондация „Трейс за хората“. Тя връчи отличията на Андон Тодоров, който спечели златото от Европейската младежка олимпиада по математика и Здравко Иванов, който дублира световното си злато по лингвистика през тази година. Любенова даде наградата и на Петя Христова, майка на медалиста по химия Петър Христов, който вече учи в Станфордския университет.

Осмокласниците Йово Йовчев и Симеон Дойчинов, златни медалисти по математика лък бяха отличени от Венелина Гочева.

Денислав Станчев, сребърен медалист на олимпиадата по химия и Димитър Дамянов от Смолян, също отличен химик, астроном и биолог Бяха отличени пък от Гергана Илиева, директор „Маркетинг и реклама“ на търговска верига „Зора“.

„Дънди“ имаме собствена гимназия в Челопеч и тя също постига отлични успехи. Връчвала съм награди, но за първи път ще наградя национални герои“, каза лък Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди прешъс металс“. Тя връчи наградите „Отличниците на България“ на най-младата щатна музикантка в България Димитринка Панайотова, 6-годишната победителка в международния конкурс „Ароматът на изкуството“ Александра Георгиева и Моника Митова, победителка е литературен конкурс.

„Благодаря на преподавателите си от училището по музика и сценични изкуства че ме накараха да се чувствам горда с инструмента, който владея. Благодаря за подкрепата на колегите си от държавната опера в Стара Загора“, каза при получаването на отличието Димитринка.

„Обществото ни страшно много се нуждае от позитивни новини и истински новини

Искам да поздравя всички лауреати тук. Не ви желая да преодолявате трудности, а да имате много и много предизвикателства. Така ще сте истински творци. Дали ще се реализирате тук или извън България, пожелавам ви да творите“, обърна се към „Отличниците на България“ доц.
Първан Първанов, декан на факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

В урок по химия и как тя може да е полезна за установяване качествата на виното пък се превърна връчването на наградите на Лъчезар Димитров и Кристиян Вилхелмов от НПМГ, призьори от европейската олимпиада по природни науки за задача с вино. И двамата засега планират да останат в България, отговориха те на главния редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлее.

Той връчи отличията и на Мария Берберова и Рада Илиева, майки на пълните отличници от матурите Петър Стоянов и Илия Калоджеро Курто, тъй като и двамата вече са студенти извън страната. „Много се радвам, че ви давам тези награди. Не тъгувайте, зная какво ви е. Моят син също учи в чужбина, но знаете че е за добро“, обърна се към двете майки Зюмбюлев.

Рада Илиева пък поднесе специални благодарности на екипа на НГДЕК, че продължават да създават бели врани сред математиците, химиците и физиците. Нейният син Илия е възпитаник на Класическата гимназия в София, а в момента развива ума си в Принстън“.

„Спасението е в нас. Тези деца ни задължават. Ние знаем къде сме сбъркали и имаме още много малко време да поправим това което сбъркахме. Имаме още малко време да поправим тези грешки, за да имат те по-добро бъдеще“, каза пък изпълнителният директор на „Каолин“ Радомир Чолаков. Той отличи медалистката по лингвистика, математика и руски език Цветелина Стефанова от Русе и математичката Сара Илиева от училище „Питагор“.

„За кратко време с вас се заредих с много положителна енергия“, каза пък изпълнителният директор на Джи пи Груп“ Стефан Тотев

Георги Петков, Антоан Георгиев, Лора Тоскова, Станислав Макреев докато връчваше наградите на Георги Петков, Антоан Георгиев, Лора Тоскова и Станислав Макреев. Георги е посочен за бъдещ лидер от „Харвард“, Антоан е създател на психоигри, а Лора и Станислав донесоха златен медал за Европа и сребърен за света от състезанието по китайски език.

До преговори за съвместна работа пък стигнаха при връчването на отличието Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на А1 и Радостин Чолаков, който 12-годишен вече е създател на мобилни игри и получи 2400 долара от „Гугъл“.

„Той вече е избрал да е програмист. Ние вярваме че бъдещето е дигитално. За него трансформация не е нужна и тяхното поколение вече живее дигитално. А1 има собствена гейминг лига. Зная че много деца играят, но не знаех, че много деца пишат игри“ , каза Захариева по адрес на Радостин. А момчето веднага предложи да напише игра и за гейминг лигата на А1.

„Имаме нужда от положителните примери и положителният разговор за нашето бъдеще. Щастлив съм, защото в образованието всекидневно се случват положителни неща. Много от наградените днес деца поздравиха своите учители, родители получиха награда. Само заедно можем да направим така чеда имаме по-добро бъдеще чрез нашите деца“, каза образователният министър Красимир Вълчев. Той връчи наградата на златния медалист по физика Георги Александров, чиято мечта е да стане учител по физика в България.,

„Георги иска да стане учител. Едно от нещата, които неусетно забравяме е колко са важни учителите. Предишните век и половина два светът се е развивал заради социалното развитие благодарение на учителите. Това са тихите герои в класната стая. Те ще вдъхновят следващото поколение отличници. Убеден съм, че хората които се занимават с изкуство или природни науки са Е по-щастливи хора, защото могат да видят прекрасното в света, могат да инвестират усилия и да бъдат пълноценни хора“, каза още министър Вълчев. И отбеляза, че всяко едно от децата- отличници е поднесло специални благодарности на своите учители и родители.

„Благодаря, че „24 часа“ обръща внимание на „Отличниците на България“. Ще се радвам, ако вестниците заместят колонката си за астрология с колонка за астрономия“, заяви пък Георги Александров.

 

13 октомври – Възпитаничка на НУМСИ „Хр. Морфова“ се окичи с короната на „Царица Августиада“


Маргарита Лъчезарова е възпитаничка на НУМСИ „Христина Морфова“, паралелка „Класическо пеене“, тази учебна година ще е абитуриентка. Участието й в конкурса „Царица на Августиада“ идва по инициатива на колеги от Държавна опера-Стара Загора, където тя участва в постановки, а и работи като разпоредител. Досега не е участвала в подобни конкурси, не е в нейния стил, сподели за НБП бащата на носителката на короната Лъчезар Ташев. Разбира се, ние като родители, я подкрепихме, каза още г-н Ташев, който е строителен инженер-конструктор, ползващ се със солиден авторитет в гилдията, а и в туристическите среди – той е сред най-активните членове на Клуба по ски-туризъм към ТД „Сърнена гора“. Майката на Царица Августиада 2018 – Ирина Ташева, е банков служител.

До последно дъщеря ни не се вземаше на сериозно, а изборът й бе изненада за всички ни, каза още инж.Ташев, и допълни – доказателство, че спекулации в избора на този конкурс няма. Председател на тазгодишното жури за първи път бе шестата в света по красота Жени Калканджиева.

Носителката на короната „Царица на Августиада“ мечтае за кариера, свързана с пеене или актьорско майсторство, в хармония с обучението й в НУМСИ „Хр. Морфова“.

 

8 октомври – Концерт и творческа работилница с Three for Silver – трио от САЩ.


Концерт и творческа работилница с Three for Silver – трио от САЩ

 

XXIV национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“


Още една вълнуваща новина -Виктор Ставров, пиано беше отличен с първа и със специалната награда на семейство Обретенови-голяма чест и гордост за него и неговата преподавателка госпожа Кангалова на XXIV национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“. !Благодарим на г-жа Кангалова за цялата любов и грижа ,с която го дарява!Тези отличия са за двама ви!Честито!

Втора награда от същия конкурс получи и Сашо Сашев – кларинет. Честито и на неговия преподавател г-н Златко Стойчев.

 

Четвърти международен конкурс Art Stars – Звезди на изкуството – Варна 2018


Новата учебна година стартира със специалната награда за изпълнение на българска ария от Четвъртия международен конкурс Art Stars – Звезди на изкуството – Варна 2018. Честито на Стела Кирчева и нейния преподавател Костадин Чамов.

 

НУМСИ-"Христина Морфова" © 2016 Frontier Theme