2018-2019

Празничен концерт – 45 години НУМСИ“Христина Морфова“


ДЪРЖАВНА ОПЕРА-СТАРА ЗАГОРА 7 май /вторник/ 19.00 ч., сцена Опера ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ По случай 45 ГОДИНИ НУМСИ „ХРИСТИНА МОРФОВА‘ Диригент Красимир Къшев Концертмайстор Паулина Захариева Оркестър на Държавна опера-Стара Загора ПРОГРАМА 1. Ст.Минкова – „Пробуждане“ изпълнява Учебен хор на НУМСИ с диригент Ст.Минкова 2. Г.З.Черкин – „Севдана“ пиеса за флейта и оркестър Солист: Мария Митева – флейта 3.В.А.Моцарт – ария на Анио из операта „Милосърдието на Тит“ Солист: Зорница Златева 4.Д.Кабалевски – Концерт за пиано, 1 част Солист: Филип Ставров 5.Н.Римски-Корсаков – „Полетът на бръмбара“ Солист: Добромир Добрев-саксофон 6.Гедике – „Концертен етюд“ за тромпет и оркестър Солист: Сиво Пенев – тромпет 7.К. Сен-Санс – Концерт за пиано и оркестър №2 – 1 част Солист: Георги Белчев 8.Е.Горчева – „Необятни светове“ – 1 част из Концерт за пиано и ударни инструменти „Вихрушката на началото“ Солист: Мирослав Димов – перкусия 9.М.Равел – „Циганката“ за цигулка и оркестър Солист: Мирослав Христов – цигулка 10.Стоперти – ария на Анастасия из мюзикъла „Анастасия“ Солист: Маргарита Лъчезарова 11.А.Л.Уебър – дует из мюзикъла „Фантомът на операта“ Солисти: Нели Нечева и Денис Иванов 12.Св.Русинов – „Яворова пролет“ Солисти: Група „Триолина“ 13.Н.Арабаджиев – „Остани“ Солист: Кристиана Атанасова 14.Р.Елиът – „The Move On Up“ – smoothjazz пиеса за саксофон и оркестър Солист: Милен Стойков 15.Е.Назирова и Ф.Амиров Концерт за пиано и оркестър – 1 част Солист: Стефания Русева Със специалното участие на: Група Perfect Strangers Оркестрация и аранжименти на част от програмата: Красимир Къшев и Божидар Рахнев

 

Литературен конкурс посветен на 45-годишния юбилей на НУМСИ „Хр. Морфова“


На 22.04. 2019г. в Регионална библиотека “ Захарий Княжески“ тържествено бяха наградени участниците в училищния конкурс за ученическо творчество „Където думите се провалят, говори музиката“ , посветен на 45-годишнината на НУМСИ“ Христина Морфова“.
Състезаваха се 32 участници, разделени в три възрастови групи. Сред най-малките победителят е Господин Генчев , 4 кл.за стихотворение – монолог на Христина Морфова. Във Втора възрастова група името на победителя е Александрина Панчева от 6а кл. за есето й по мисълта на Ницше “ Без музика животът щеше да е една грешка
При най-големите първите награди са две – на Надежда Вълдобрева от 9 кл. за есето й по мисълта на Шекспир “ Да, този свят е сцена, където всички хора са актьори и всеки има миг, в който трябва да влезе и излезе“ , а името на другия победител е Филип Ставров от 8 кл. за разказа “ Човекът, който може да говори с музиката“

 

Преучилищна група „Чудните славейчета“


Празнично тържество 25.03.2019 г.

 

Националния конкурс за млади джаз изпълнители – Ст.Загора – 2019


Моменти от Националния конкурс за млади джаз изпълнители – Ст.Загора – 2019. Един дълго очакван музикален празник, който завърши подобаващо – със страхотен джем сешън


Концертът на журито! С такива музиканти си „В сферата на разкоша“!


Жури в състав: Ангел Заберски- пиано, Михаил Йосифов – тромпет, Александър Леков -бас китара, Кристиян Желев – барабани и Надя Тончева- вокал

 

Спектакъл „С България в сърцето“


На 6 април 2019 г. в Кралския театър във Варшава бе представен спектакълът „С България в сърцето“. В проекта участваха 28 децa на НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора. Гостуването бе по покана на Българския културен институт във Варшава с директор Калина Станчева. Събитието е в рамките на третия фестивал „Полша, запознай се с бъдещето на българското изкуство“.
Режисьор и балетен педагог – Кремена Костова
Сценарий – Искра Георгиева
Мултимедия – Милен Ботев
Спектакълът обединява шедьоври от класическите, народните и съвременните музики и танци на България и Полша, пресъздава историята и традициите на двете страни.
На спектакъла присъстваха посланикът на България в Полша – Емил Ялнъзов, представители на Българския културен институт във Варшава, наши сънародници и полски граждани. Пред многобройната българо-полска публика, участниците представиха духовното наследство и природните забележителности на България, поздравиха домакините с класически танци по музика на Шопен и полски фолклорен танц . Кулминацията на спектакъла беше финалния танц „Моя страна, моя България“ с българския трикольор и посланието, че където и да са българите по света, те винаги ще носят и пазят родината в сърцето си.
Просълзената публика дълго скандираше „Браво“ и с нестихващи аплодисменти благодари на прекрасните участници от класовете по „Народни танци“ и „Балет“ при НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора.
След спектакъла посланик Емил Ялнъзов поздрави Кремена Костова за чудесните хореографии и професионалното представяне на децата и благодари на Искра Георгиева за емоционалния сценарий, умело преплел чувството на българска национална гордост с топлото отношение към Полша.
Дълго след края на спектакъла, пред Кралския театър трогнатата публика не спираше да поздравява участниците в спектакъла и да благодари за неповторимото преживяване.

 

 

Нова, талантлива смяна, завладява Старозагорската опера


На 27 февруари 2019 г. Държавна опера Стара Загора и Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“ предложиха втората съвместна премиера за годината мюзикъла „Класният се жени“. Проектът е програмата по случай 45-години от създаването на НУМСИ “Христина Морфова“ в Стара Загора. Реализира се със съдействието на Община Стара Загора.

Мюзикълът „Класният се жени“ е на композитора проф. Филип Павлов, който присъства на премиерата и поздрави участниците в представлението. Либретото е на Любомир Пеевски. Режисьор на спектакъла е Николай Априлов, диригент е Красимир Къшев. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова , а хореографията е на Радост Младенова-Арабаджиева. Ролите на „възрастните“ изпълняват артисти от операта: Любимият класен ръководител Иван Александров- Готиният е младият и талантлив Марин Русинов, учителката Сийка Паунова е очарователната Камелия Стойчева, директорката на училището г-жа Златева е изключителната актриса Нина Димитрова, Г-н Промяна е Иван Кабамитов, а полицаят Стойчо – възхитителният Игнат Желев. В останалите 12 роли са учениците от НУМСИ“Христина Морфова“: Маргарита Лъчезарова е Калина облачето, Иван Петров е Ицо Чейнча, Кристиян Динев е Иво Канадеца, Любов Желева е Съществото, Нелли Таукчи е Пена паяжината, Денислав Михалев е Върха, Николай Дончев е Къри Кроасана, Йордан Петев е Силви Джин-Фийса, Зорница Златева, Кристиян Динев и Виктор Иванов са китаристи. Стейси Георгиева, Полина Пчеларова и Гергана Тодорова са ученички от 11 „в“ клас.

В постановката участват и възпитаници на Балетната студия на ДЮСОБ“Маргаритки и камерен оркестър на операта..

„Класният се жени“ е спектакъл от тийнейджъри за тийнейджъри. Сюжетът е типично училищен. Действието се развива в родно българско училище. В него участват щурави гимназисти, които са сигурни, че правилата в „даскалото“ са дискриминация спрямо тях, консервативна себевлюбена и самонадеяна директорка, която по свой начин иска да накаже 11“в“, даскал-подмазвач на шефката, ученичка, влюбена в учителя си по български език и литература, който е и класен на непокорния „11 „в“ . И на всичко отгоре, той се ще жени за колежката си – доста екстравагантна дългокрака хубавица, която обаче не се харесва на учениците.

В края на годината единствен в целия град, само 11 „в“ ще се явява на матура по български език и литература, защото така е наредила директорката г-жа Златева. Класът решава да предотврати матурата. Момчетата не само упояват и отвличат учителя Александров, но и пишат ултимативно писмо до директорката. Тя, обаче, е непреклонна.

За случая разбират от Инспектората по образование, правят проверка и шефката е отстранена от длъжност. Щастливият край настъпва, когато за нов директор е назначен Иван Александров – Готиният.

„Моята цел, когато избрах да поставя заглавието, е учениците да „владеят“ сцената, да вдишват аромата й в реално представление. Ролите изпълняват ученици от класовете по оперно пеене и по актьорско майсторство, на които преподавам съответно вокални ансамбли и вокална подготовка. Всичко, което учим в класните стаи, сега прилагаме в реалните условия на сценичния живот“- коментира Красимир Къшев, диригент на спектакъла и преподавател в НУМСИ “Христина Морфова“.

С чисто сърце може да се каже, че младите артисти се представиха изключително професионално. В неудържимата си виталност, артистичност, изграждане на образите, в същото време сценична свобода, спятост, концентрация и пр., всички бяха прекрасни, завладяващи, впечатляващи. Особени комплименти заслужава Маргарита Лъчезарова в ролята на Калина облачето, която освен всички други актьорски качества в развитие, показа и красив и обемен глас. Представлението открай докрай беше динамично, изпълнено с много хумор, настроение, танци, неочаквани гегове. Трябва да се отбележи, както остроумният текст в мерена реч, така и великолепното му музикално обличане. И изпълнението на живо на един млад цигулар, също възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ вече студент в НМА“Проф.Панчо Владигеров“ – Божидар Рахнев, който водеше романтичната линия в представлението.

Повече от 15 минути продължиха заслужените възторжени аплаузи. На финала на събитието, директорът на операта Огнян Драганов, който също е възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ каза: „За нас е истинско щастие, че учениците на Музикалното училище са тук, в естествената си среда. Че заедно с тях, тази вечер успяхме да напишем нова страница в 45-годишната история на нашето училище. За да бъде нашият съвместен проект една подадена ръка за нова съвместна дейност, искам да връча специалния знак на Държавна опера Стара Загора, който се дава много рядко, на директора на училището Розета Величкова. Благодаря ви безкрайно, че изпълнихте душата ми с гордост“.

Г-н Драганов благодари още на проф. Филип Павлов за предоставеното прекрасно заглавие; На Ники Априлов за извършената чудесна работа с младите бъдещи таланти и хора,“които може би ще видим на сцената на Старозагорската опера“; На Красимир Къшев, който също е възпитаник на Музикалното училище и който направи много за приобщаване на възпитаниците си към каузата на оперното изкуство; На оркестъра, който се справи блестящо.

Розета Величкова поздрави участниците в премиерния спектакъл и на свой ред благодари на директора на операта Огнян Драганов, на Красимир Къшев и на зам.кмета по културата Иванка Сотирова, за гласуваното доверие.

„Предстоят ни много концерти по повод 45-годишнината от създаването на нашето училище с участието на настоящи и завършили възпитаници пред старозагорската публика и в Европа. Каним ви. Ще останете възхитени от това, което сме създали като художествен продукт през изминалите 45 години“- каза Величкова.

Росица Ранчева

 

„Път към славата“ – София 2019.


Първо място за цялата група с класически балет !Първо място за всички танци във всички възрастови групи на балетна школа ПаДеКре!Гранд При за Кремена Костова! От VII национален конкурс „Път към славата“ – София 2019

 

“Лелята на Чарли“ стартира празничния афиш на НУМСИ „Христина Морфова“/span>


С “Лелята на Чарли“ млади таланти превзеха операта

На 29 януари 2019 г. завесата на Старозагорската опера се вдигна за премиерния спектакъл на мюзикъла „Лелята на Чарли“. С него започна официалното честване на 45-годишнината на Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“ Стара Загора. Пред препълнения предимно с млада публика салон, своето високо изкуство представи комедийният актьор Мариан Бачев в главната роля на Френкърт Бебърли (Бебс, уличен артист) и с участието на ученици от НУМСИ “Христина Морфова“, оркестър, солисти и балет на Операта. Режисьор на спектакъла е Николай Априлов, диригент Красимир Къшев. Сценографията е на Димо Костадинов, а костюмите – на Лили Костадинова. Хореографията е на Боряна Сечанова.

В персонажите на младите герои влязоха възпитаниците от Национална музикална академия Стоян Буюклиев като Джек и Габриела Русева като Кети и на Музикалното училище – Иван Петров като Чарли, Маргарита Лъчезарова като Енни, Денислав Михалев – Брасет и още: Любов Желева, Нелли Таукчи, Стейси Георгиева, Николай Дончев и Димитър Драгиев. Колкото и невероятно да звучи, но младите артисти по нищо не отстъпваха на „старите кучета“. Гласовити, артистични, пластични, отдадени на ролите си, те бяха напълно равностойни партньори на големите асове. Всички дишаха с радостта от съприкосновението с отличната драматургия и безметежната щастлива музика.

Изобретателни и развлекателно внушаващи бяха „ветераните”. Дългогодишният солист на операта Симеон Симеонов в ролята на съдията Стивънт Спетли бе неузнаваем скъперник, женкар, мижитурка, с огромно самомнение и самочувствие. Макар и не често на сцената г-н Симеонов е запазил тенора си впечатляващо свеж и силен. С ярки актьорски качества Доня Лусия де Алвадорес (истинската леля на Чарли) солистката на операта Нина Димитрова показа на своите възпитаници верен подход и сценично многообразие за изграждане на образ в развитие. Тя от дълги години е и любим и видно успешен преподавател в НУМСИ. Популярният режисьор и актьор Ники Априлов който изпълни ролята на Сър Франсис Чесни – полковник в пенсия, който е готов на всички ходове, за да се добере до милионите на лелята на Чарли.

През годините Мариан Бачев доказа и на театралната сцена и на телевизионния екран, че е изключителен многопланов комедиен актьор. В „Лелята на Чарли“ той сътвори запомнящ се трагикомичен образ. Принуден от обстоятелствата, гонен от полицията, той се преоблича в женски дрехи, слага перука и започва на момента да влиза и излиза в ситуации като лелята на Чарли от Бразилия. На места използва гротеската, осъвременява и адаптира към действителността текстове, предизвиква партньорите си, сам се забавлява от изобретенията си, с които увлича и актьорите, и публиката, която се възпламенява от неговия актьорски и музикален талант. Когато, обаче е Бебс, истинският Френкърт, той страда и обича своята Елла (в ролята Християна Христова, артист от Държавна опера – Стара Загора).

Аплодисменти за оркестъра. Макар и в намален състав, той както винаги беше в изрядна форма. Комплименти и за балета и за възстановката, направена от Станко Танев.

„Премиерата на „Лелята на Чарли“ с оркестъра, балета и солисти на операта се осъществи, защото моят съученик, директорът на операта Огнян Драганов ми повярва и пое този разумен риск, който надявам се е успешен. Благодаря му!“- Това каза след продължителните и бурни аплодисменти и овации Красимир Къшев, преподавател в НУМСИ, вдъхновител, организатор и диригент на спектакъла. Той благодари на Община Стара Загора, лично на кмета Живко Тодоров и зам.-кмета по хуманитарните дейности Иванка Сотирова, за тяхното сериозно съдействие. „В залата има още един мой съученик, сега зам.-областен управител Красимир Червилов, който също ми повярва и ме насърчи в тази луда идея“, каза Къшев.

„Голяма радост е за мен, че се срещнах с екипа на Музикалното училище, уточни Николай Априлов. – Това е трета редакция на „Лелята на Чарли“ в Стара Загора. През 2009 г. в 40-те постановки в главната роля участва Руслан Мъйнов, след години още 40 спектакъла направихме с Мариан Бачев. В тази редакция в персонажите на най-младите герои са възпитаниците на НУМСИ, които се справиха безукорно! Браво!“ Според Мариан Бачев „младите солисти ще имат изключително бъдеще“.

По думите на директора на училището Розета Величкова, програмата за отбелязване на 45-годишнината на НУМСИ „Христина Морфова“ е много богата, пъстра и атрактивна. Съвместно с Държавна опера Стара Загора ще има още две премиери „Класният се жени“ от Филип Павлов – на 27 февруари т.г. и „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов – на 14 май т.г. Престоящи са и съвместни концерти на ученици абитуриенти с оркестъра на операта. Освен това ще продължат концертите в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, конкурси, творчески срещи и др.

Росица Ранчева

 

Нощ пред Рождество


Празничен концерт с участието на ученици от инструменталните, вокалните класове, актьорско майсторство и балет при НУМСИ „Христина Морфована“ 14.12.2018 г.
Драматичен театър „Гео Милев“
 

[wr_image image_file=“https://metronombg.com/wp-content/uploads/2018/12/Blagodarstvena_gramota-2.jpg“ image_size=“height“ link_type=“no_link“ image_container_style=“img-thumbnail“ image_alignment=“center“ appearing_animation=“0″ disabled_el=“no“ ][/wr_image]

Откриване на кампанията „Българската Коледа“ в Президентството.


По покана на президента на РБългария – Румен Радев, нашият талантлив ученик от VII а клас Добромир Иванов взе участие в откриването на кампанията „Българската Коледа“ в сградата на Президентството на 07.12.2018 г.

 

НУМСИ „Христина Морфова“ получи поредно дарение от ЛК Стара Загора


Верни на поетите ангажименти към учениците и учителите от НУМСИ „Христина Морфова“, Стара Загора, членовете на Лайънс клуб „Стара Загора“ дариха музикални инструменти и оборудване на обща стойност 3300 лева.

В дарението са включени съвременна мултимедийна и аудио система за кабинета по „История на музиката“, който се ползва от всички ученици, както и три кларинети за обучение на учениците по съответната специалност.

Дарението е финансирано по модела Дарителски кръг с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Обществен дарителски фонд, Стара Загора и средства на Лайънс клуб „Стара Загора“.

 

Зонта клуб Стара Загора даде стипендии на 8 талантливи млади хора


С любов към бъдещето на България. Това е името на проекта, по който за поредна година Зонта клуб Стара Загора подпомогна талантливи ученици от финансово слаби семейства от Стара Загора. За учебната 2018/2019 година за стипендия от 1000 лв. кандидатстваха 21 тинейджъри от града и региона. Осем от тях бяха определени да получат финансова помощ от дамите от Зонта клуб Стара Загора. Ето имената им :

Зара Узунова – ученичка в 7 клас на НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора. За област МУЗИКА.

Мартин Кючуков – ученик в 11 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора – за област СПОРТНИ ТАНЦИ.
Цветомир Кирилов – ученик в 11 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора – за област НАУКА.
Габриела Посталова – ученичка в 11 клас на ГПЧЕ „ромен Ролан“ Стара Загора – за област ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ.
Емануил Тенев – ученик в 12 клас на ПГСАЕГ „Лубор Байер“ – Стара Загора – област ФОЛКЛОР.
Лъчезар Йорданов – ученик 8 клас, ОУ „Мати Болгария“ –Казанлък – област ИЗКУСТВО.
Евгени Илиев – ученик в 10 клас на ПГ „Св. Иван Рилски“ Раднево, област – НАУКА.
Веселина Димитрова – ученичка в 10 клас на ПГ „Св. Иван Рилски“ Раднево, област – НАУКА.
Това са лауреатите на Зонта клуб Стара Загора за учебната 2018/2019 година, които бяха наградени на официална церемония на 28 ноември. А дамите от клуба, чиято основна дейност е благотворителност обещават, че ще продължат тази великолепна традиция да подкрепят младите и талантливи хора на Стара Загора. До този момент през изминалите години 31 деца са получили стипендии от Зонта.

Зонта интернешънъл, основана през 1919 г., е водеща световна организация от професионалисти, работещи за овластяване на жените по света чрез служба и застъпничество. С повече от 29 000 члена в над 1100 клуба в 63 страни и географски региони, зонтианките по света посвещават своите сили, средства и способности за подкрепа на местни и международни проекти, и образователни програми в изпълнение на мисията и визията на Зонта. През седмицата във Велико Търново беше даден официално старта на тържествата, посветени на 100 години от създаването на организацията. В рамките на тези събития чрез Зонта Клуб Стара Загора бяха дарени 200 книги на читалище „Св. Климент Охридски“ по проект: Радичкови даряват 100 тона книги.

Зонта Клуб Стара Загора

снимки на Светлозар Недев

 

6th International competition“ Ohrid I love you“ in Ohrid Macedonia 2018


Първа награда за Сандра Кънингам тромпет, с получени максимален брой точки 100, от 6 – ти международен конкурс „Ohrid I love you“ в Охрид, Македония. Поздравления за талантливата Сандра и нейния преподавател ПЕНЧО ПЕНЧЕВ.

 

Честито на нашите участници в Х международен клавирен конкурс „Класика и съвременност“ 14-17 ноември 2018 г.


Първа награда на Виктор Ставров – трети клас, с преподавател Павлина Кангалова
Трета награда и едногодишна стипендия от Министерство на културата за Филип Ставров, осми клас с преподавател Павлина Кангалова.
Първа награда и награда на Ротари клуб Стара Загора-Берое за завършилия през м. юни наш възпитаник и понастоящем студент първи курс в НМА „Проф. П. Владигеров“- Георги Белчев.

 

Tържествено откриване на клавирния конкурс „Класика и съвременност“ Стара Загора 2018


14 ноември (сряда)
Зала „Захари Княжески“
18.30 часа

 

“ Литературен кнкурс послучай 45 години от създаването на НУМСИ “ Христина Морфова“


Отворете афиша и изберете своят начин за участие

 

“ Живата история на НУМСИ “ Христина Морфова“ г-н Веселин Джанкардашлийски изслуша просълзен „Многая лета“ на своя 85-годишен юбилей“.


Доайенът, съосновател на училището, разказа скъпи спомени за ентусиазма и борбите на първите , създали Музикалното училище в Стара Загора преди 45 години. Той и до днес обучава младите акордеонисти .
НА МНОГАЯ ЛЕТА ! “

 

Честито на Димитринка Панайотова -XII клас, срециалност цигулка, която вече е член на „Клуб на отличниците на България“.


35 ученици, постигнали значими международни отличия в почти всички сфери на науката станаха членове на клуба „Отличниците на България“ на специална церемония в НДК в София.

„Миналата година приехме първите 54 отличника. Тази година випускът е по-малък, но със сигурност и по-качествен, защото нашите критерии доста се завишиха. Тук са хора като Георги, който Харвард посочи за бъдещия лидер на България, най-малката щатна музикантка, прекрасни 6- годишни деца, които могат да заслепят всеки възрастен. Тук обаче са и хората, които правят големия бизнес в България и вероятно са тук и като ловци на умове. Много мислехме как отличниците на България да станете платформа в добрите неща за образованието. На 6 ноември ще направим един дебат за образованието с учениците, без възрастни и без министър. Поканени сте, за да чуем вашата рецепта. А в края на януари когато се върнат в България хората от първия випуск ще ви съберем в „Клуб 24 часа“ за един разговор за образованието тук и навън“, обърна се към отличниците издателят на „24 часа“ Венелина Гочева.В залата бяха представители на едни от най-големите компании в страната и партньори на „24 часа“ в инициативата „Отличниците на България“ – А1, Джи Пи Груп“, „Каолин“, „Зора“, „Трейс груп“ и „Дънди прешъс металс“.

„Наистина имаме нужда от позитивни неща около нас. Ние от фондация „Трейс за хората“ сме пристрастни към точните науки и знания и от години подкрепяме децата от СМГ и УАСГ, обърна се към отличниците Десислава Любенова, изпълнителен директор на фондация „Трейс за хората“. Тя връчи отличията на Андон Тодоров, който спечели златото от Европейската младежка олимпиада по математика и Здравко Иванов, който дублира световното си злато по лингвистика през тази година. Любенова даде наградата и на Петя Христова, майка на медалиста по химия Петър Христов, който вече учи в Станфордския университет.

Осмокласниците Йово Йовчев и Симеон Дойчинов, златни медалисти по математика лък бяха отличени от Венелина Гочева.

Денислав Станчев, сребърен медалист на олимпиадата по химия и Димитър Дамянов от Смолян, също отличен химик, астроном и биолог Бяха отличени пък от Гергана Илиева, директор „Маркетинг и реклама“ на търговска верига „Зора“.

„Дънди“ имаме собствена гимназия в Челопеч и тя също постига отлични успехи. Връчвала съм награди, но за първи път ще наградя национални герои“, каза лък Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди прешъс металс“. Тя връчи наградите „Отличниците на България“ на най-младата щатна музикантка в България Димитринка Панайотова, 6-годишната победителка в международния конкурс „Ароматът на изкуството“ Александра Георгиева и Моника Митова, победителка е литературен конкурс.

„Благодаря на преподавателите си от училището по музика и сценични изкуства че ме накараха да се чувствам горда с инструмента, който владея. Благодаря за подкрепата на колегите си от държавната опера в Стара Загора“, каза при получаването на отличието Димитринка.

„Обществото ни страшно много се нуждае от позитивни новини и истински новини

Искам да поздравя всички лауреати тук. Не ви желая да преодолявате трудности, а да имате много и много предизвикателства. Така ще сте истински творци. Дали ще се реализирате тук или извън България, пожелавам ви да творите“, обърна се към „Отличниците на България“ доц.
Първан Първанов, декан на факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

В урок по химия и как тя може да е полезна за установяване качествата на виното пък се превърна връчването на наградите на Лъчезар Димитров и Кристиян Вилхелмов от НПМГ, призьори от европейската олимпиада по природни науки за задача с вино. И двамата засега планират да останат в България, отговориха те на главния редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлее.

Той връчи отличията и на Мария Берберова и Рада Илиева, майки на пълните отличници от матурите Петър Стоянов и Илия Калоджеро Курто, тъй като и двамата вече са студенти извън страната. „Много се радвам, че ви давам тези награди. Не тъгувайте, зная какво ви е. Моят син също учи в чужбина, но знаете че е за добро“, обърна се към двете майки Зюмбюлев.

Рада Илиева пък поднесе специални благодарности на екипа на НГДЕК, че продължават да създават бели врани сред математиците, химиците и физиците. Нейният син Илия е възпитаник на Класическата гимназия в София, а в момента развива ума си в Принстън“.

„Спасението е в нас. Тези деца ни задължават. Ние знаем къде сме сбъркали и имаме още много малко време да поправим това което сбъркахме. Имаме още малко време да поправим тези грешки, за да имат те по-добро бъдеще“, каза пък изпълнителният директор на „Каолин“ Радомир Чолаков. Той отличи медалистката по лингвистика, математика и руски език Цветелина Стефанова от Русе и математичката Сара Илиева от училище „Питагор“.

„За кратко време с вас се заредих с много положителна енергия“, каза пък изпълнителният директор на Джи пи Груп“ Стефан Тотев

Георги Петков, Антоан Георгиев, Лора Тоскова, Станислав Макреев докато връчваше наградите на Георги Петков, Антоан Георгиев, Лора Тоскова и Станислав Макреев. Георги е посочен за бъдещ лидер от „Харвард“, Антоан е създател на психоигри, а Лора и Станислав донесоха златен медал за Европа и сребърен за света от състезанието по китайски език.

До преговори за съвместна работа пък стигнаха при връчването на отличието Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на А1 и Радостин Чолаков, който 12-годишен вече е създател на мобилни игри и получи 2400 долара от „Гугъл“.

„Той вече е избрал да е програмист. Ние вярваме че бъдещето е дигитално. За него трансформация не е нужна и тяхното поколение вече живее дигитално. А1 има собствена гейминг лига. Зная че много деца играят, но не знаех, че много деца пишат игри“ , каза Захариева по адрес на Радостин. А момчето веднага предложи да напише игра и за гейминг лигата на А1.

„Имаме нужда от положителните примери и положителният разговор за нашето бъдеще. Щастлив съм, защото в образованието всекидневно се случват положителни неща. Много от наградените днес деца поздравиха своите учители, родители получиха награда. Само заедно можем да направим така чеда имаме по-добро бъдеще чрез нашите деца“, каза образователният министър Красимир Вълчев. Той връчи наградата на златния медалист по физика Георги Александров, чиято мечта е да стане учител по физика в България.,

„Георги иска да стане учител. Едно от нещата, които неусетно забравяме е колко са важни учителите. Предишните век и половина два светът се е развивал заради социалното развитие благодарение на учителите. Това са тихите герои в класната стая. Те ще вдъхновят следващото поколение отличници. Убеден съм, че хората които се занимават с изкуство или природни науки са Е по-щастливи хора, защото могат да видят прекрасното в света, могат да инвестират усилия и да бъдат пълноценни хора“, каза още министър Вълчев. И отбеляза, че всяко едно от децата- отличници е поднесло специални благодарности на своите учители и родители.

„Благодаря, че „24 часа“ обръща внимание на „Отличниците на България“. Ще се радвам, ако вестниците заместят колонката си за астрология с колонка за астрономия“, заяви пък Георги Александров.

 

13 октомври – Възпитаничка на НУМСИ „Хр. Морфова“ се окичи с короната на „Царица Августиада“


Маргарита Лъчезарова е възпитаничка на НУМСИ „Христина Морфова“, паралелка „Класическо пеене“, тази учебна година ще е абитуриентка. Участието й в конкурса „Царица на Августиада“ идва по инициатива на колеги от Държавна опера-Стара Загора, където тя участва в постановки, а и работи като разпоредител. Досега не е участвала в подобни конкурси, не е в нейния стил, сподели за НБП бащата на носителката на короната Лъчезар Ташев. Разбира се, ние като родители, я подкрепихме, каза още г-н Ташев, който е строителен инженер-конструктор, ползващ се със солиден авторитет в гилдията, а и в туристическите среди – той е сред най-активните членове на Клуба по ски-туризъм към ТД „Сърнена гора“. Майката на Царица Августиада 2018 – Ирина Ташева, е банков служител.

До последно дъщеря ни не се вземаше на сериозно, а изборът й бе изненада за всички ни, каза още инж.Ташев, и допълни – доказателство, че спекулации в избора на този конкурс няма. Председател на тазгодишното жури за първи път бе шестата в света по красота Жени Калканджиева.

Носителката на короната „Царица на Августиада“ мечтае за кариера, свързана с пеене или актьорско майсторство, в хармония с обучението й в НУМСИ „Хр. Морфова“.

 

8 октомври – Концерт и творческа работилница с Three for Silver – трио от САЩ.


Концерт и творческа работилница с Three for Silver – трио от САЩ

 

XXIV национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“


Още една вълнуваща новина -Виктор Ставров, пиано беше отличен с първа и със специалната награда на семейство Обретенови-голяма чест и гордост за него и неговата преподавателка госпожа Кангалова на XXIV национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“. !Благодарим на г-жа Кангалова за цялата любов и грижа ,с която го дарява!Тези отличия са за двама ви!Честито!

Втора награда от същия конкурс получи и Сашо Сашев – кларинет. Честито и на неговия преподавател г-н Златко Стойчев.

 

Четвърти международен конкурс Art Stars – Звезди на изкуството – Варна 2018


Новата учебна година стартира със специалната награда за изпълнение на българска ария от Четвъртия международен конкурс Art Stars – Звезди на изкуството – Варна 2018. Честито на Стела Кирчева и нейния преподавател Костадин Чамов.

 

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme