2020-2021

Връчване на национална диплома на Цветелина Петрова 10.08.2021 г.

 

Училището има своя носител на национална диплома за 2021 г. Цветелина Петрова, специалност поп и джаз пеене с преподаватели Надя Тончева и Павел Цонев. Цвети е единствения ностител на това отличие за област Стара Загора. Дипломата бе връчена от г-жа Татяна Димитрова, началник РУО Стара Загора. Пожелаваме на Цвети да сбъдне всяка своя мечта в избраното от нея поприще!

XIII национален конкурс „Песенна дъга над Котел“

 

Две първи награди на нашите талантливи ученици от XIII национален конкурс „Песенна дъга над Котел“. Поздравления на Антоан Бохуров и Цветелин Димитров за чудесното представяне. Зад всички тези успехи стои труда на техния преподавател Станимир Сталев.

Трети национален конкурс за млади джаз изпълнители Стара Загора – 19.06. 2021

 

Третият национален конкурс за млади джаз изпълнители Стара Загора – 19.06. 2021. е вече история. Благодарим на Константин Зайков за прекрасните снимки! Благодарности на журито за прецизната работа, на всички участници и техните преподаватели и на всички, които подкрепят конкурса и участват в неговата организация!

Връчване на дарение от Инър Уиил клуб Ст. ЗАГОРА БЕРОЕ

 

На Детска театрална студия Метроном, с художествен ръководител Боряна Кисьова

60 години Надя Тончева!

 

Концерта беше незабравимо преживяване! Благодаря на всички, с които заедно сътворихме един музикален празник : Ангел Заберски, Васко Кръпката, Митко Русев, Сашо Леков, Кристиан Желев, Димитър Вакарелов, хор“Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев, учениците от класа по поп и джаз пеене при НУМСИ „Христина Морфова“ и невероятния оркестър на Държавна опера Стара Загора с диригент маестро Красимир Къшев, автор на оркестровите аранжименти. Специални благодарности на Антонио Дачовски и на техническия екип на операта, а за нас, изпълнителите беше истинско удоволствие да пеем пред толкова интелигентна и музикална публика!

Национално състезание

 

Грамоти,и златни и сребърни медали за отлично представяне на ученици от 3 клас в Национално състезание, организирано от Сдружение на български начални учители!

„Чети и се учи на добро“

 

Учениците от Детска театрална студия „Метроном“ при НУМСИ „Христина Морфова“, Стара Загора, с художествен ръководител Боряна Кисьова се включиха в кампанията „Дарявай, докато четеш“ с любезното съдействие на Ротари клуб.

На 11.05.2021г., от 10:00 часа, в зала „Христина Морфова“ на училището, ще се проведе музикално-поетичен спектакъл „Чети и се учи на добро“.

Децата ще покажат своите актьорски умения, ще коментират и споделят впечатления от прочетени художествени произведения, ще пеят.

За първи път третокласниците с преподавател Стефка Минкова ще солфежират по ноти два фрагмента от световната музикална литература. Ще покажат знания по теория на музиката. Това различно познание прави възпитаниците различни от връстниците им.

„Нашата цел е да покажем уникалността на училището, в което учениците ни развиват своя многопластов талант, сподели за Dolap.bg г-жа Стефка Минкова. – Ние даряваме радост и духовна наслада на публиката чрез музика, слово и танц. Радваме се, че четем не само букви, но и ноти. Така гледаме света с нови, по-различни очи, докосвайки дълбоката душевност на нашата любима публика“.

Театрална студия „Метроном“ подготвя за следващата учебна година премиерата на детския мюзикъл „Лунна приказка“, композитор Петър Петров, както и „Страшни смешки, смешни страшки за герои с опашки“ по Недялко Йорданов, с композитор Константин Ташев.

В края на месец май, тази година, хорът на НУМСИ „Христина Морфова“ с диригент Стефка Минкова и корепетитор Венета Янкова, премиерно ще изпълни Меса в C dur, “Messe breve“ №7 от композитора Шарл Гуно . В концертната програма ще участват и ученици от началните класове, които ще солфежират изучаваните от тях музикални примери .

Предстоят и други интригуващи училищни събития, с които старозагорската публика ще бъде скоро зарадвана.

Росица Ранчева

Концерт по повод патронния празник на училището

 

Участници – настоящи и завършили училището възпитаници -солисти на оркестъра на Държавна опера Стара Загора, под диригентската палка на Красимир Къшев. Диригентски дебют на Георги Белчев и Симон Павлов – наши възпитаници и понастоящем студенти в НМА „П. Владигеров“ – София.

Послучай патронния празник на Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“, със съдействието на Държавна опера Стара Загора, на 7 май 2021 г. се проведе традиционният годишен концерт. В него участваха оркестърът на операта, минали възпитаници и настоящи ученици. Идеята за философията на концерта и главно действащо лице беше диригентът Красимир Къшев, който е художествен мениджър в НУМСИ. Той обясни, че лайтмотива на събитието е приемствеността между поколенията и представяне на постигнати високи успехи в овладяване на божественото изкуство – музиката.

Първият номер от голямата програма беше увертюра към операта „Севилският бръснар“ от Росини. На диригентския пулт застана за първи професионален дебют добре познатият преди години пианист от класа на Милена Александрова Симон Павлов. След като завърши през 2018 г. с пълно отличие НУМСИ, веднага бе приет в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ със специалност „Оркестрово дирижиране“ в класа на доц. д-р Григор Паликаров и „Музикознание“ при проф. д-р Наташа Япова. По предложение на Dolap.bg той е носител на наградата „Млада Загора“ за принос в културния живот на града. Лауреат е и носител на награди от конкурсите „Крайова пиано“, Румъния, „Музиката и земята“, „Светослав Обретенов“, „Шопен- Владигеров“ и др.

Симон Павлов вдъхновено дирижира увертюрата без партитура, а след това съпровода на още две изпълнения: ария на Серпина от оп. „Слугинята господарка“ – солистка Божидара Георгиева от класа на Нина Димитрова и „Валс“ от Еужен Дога със солист Харалампи Стефанов – кларинет, от класа на Златко Стойчев. Направи отрадно впечатление прецизната мануална техника на младия диригент, владеенето на оркестъра и удоволствието при музицирането.

Под палката на Красимир Къшев аплодирахме изпълнението на порасналата вече любимка на публиката Гергана Тодорова , ученичка от класа на Костадин Чамов. Прекрасната госпожица изпълни трудната ария на Зорница от операта „Луд гидия“ на Парашкев Хаджиев.

Своя професионален дебют на диригентския пулт направи и другият добре познат преди години пианист Георги Белчев от класа на Мариана Маринчева. Той също завършва НУМСИ през 2018 г. и веднага е приет в НМА „Панчо Владигеров“ специалност „Оркестрово дирижиране“ в класа на проф. д-р Ивайло Кринчев, който е и главен диригент на Старозагорската опера. Георги Белчев е лауреат и носител на първи награди от конкурсите „Шуман-Брамс“, „Класика и съвременност“- Стара Загора, „Йохан Себастиян Бах и неговото съвремие“ ; „Бела Барток“ – София – носител на специалната награда за изпълнение на музика от Барток и голямата награда на Министерство на културата. В резултат на това през 2022 г. ще участва в концерт на Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща.

Най-напред Георги Белчев дирижира увертюра „Така правят всички“ от Моцарт, а след това – съпровод на изпълнението на Полина Пчеларова, ученичка от класа на Нина Димитрова – ария на Барбарина от оп. „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт и ария на Церлина от операта „Дон Жуан“ в изпълнение на Михаела Якимова, ученичка от класа на Костадин Чамов.

Последваха три инструментални изпълнения със съпровод на оркестъра и диригент Красимир Къшев: Концертино за кларинет, оп. 26, от Карл Мария фон Вебер със солист Сашо Сашев – кларинет от класа на Златко Стойчев, „Чардаш“ от Виторио Монти в изпълнение на Добромир Добрев – саксофон, от класа на Златко Стойчев и блестящото изпълнение на Михаела Иванова от класа на Павлина Кангалова – Концерт за пиано и оркестър No 2 – втора и трета част от Дмитрий Шостакович.

За да проличи още по-ярко приемствеността в поколенията, възпитаници на НУМСИ, програмата продължи с изпълнение на тенора Борис Тасков с ария на Дон Хозе от операта „Кармен“ на Жорж Бизе и ария на Су-Чонг от оперетата „Страната на усмивките“ от Франц Лехар. Завладяващият баритон Денис Иванов се представи с песента „So in love” из мюзикъла „Целуни ме, Кейт“ с клавирен съпровод от Полина Влахова.

Радина Минкова и Галин Пенев са завършили НУМСИ през 2018 г. и веднага са приети в НМА „Панчо Владигеров“ катедра „Поп и джаз изкуство“. Радина учи бас китара при проф. Иван Стоянов, а Галин – ударни инструменти при проф. Христо Йоцов. Те акомпанираха на Зара Узунова за песента „Янтра“ и на Трио „Триолина“ за парчето „Мистър Сандмен“. Всички са от класа на Надя Тончева, която акомпанира на рояла.

Водещи на концерта бяха Маргарита Лъчезарова и Иван Петров, също възпитаници на НУМСИ, вече студенти в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов.

„Черешката на тортата“ бяха двете впечатляващи изпълнения на саксофон – „Историята на една любов“ и „Бесаме мучо“ от шестокласничката Виктория Божкова, внучка на първия директор на Музикалното училище Милчо Божков.

Публиката горещо аплодира талантливите млади звезди на музикалния хоризонт.

Росица Ранчева

Снимки:Рад Димитров

Престижни награди и стипендии

 

На VII национален младежки конкурс по актьорско майсторство в град Пловдив
Иоанна Салпарова получи I награда и едногодишна стипендия от Министерството на културата в категорията „Невербален театър“.
Стефани Георгиева получи III награда и едногодишна стипендия от Министерството на културата в категория „Драматичен театър“.
Двете са ученички в Х клас с преподавател Жоро Райчев.
Поздравления за труда и успехите на участниците и на амбициозния и всераздаващ се техен преподавател!

ДЖАЗ НА ДВОРА

 

26-ти април от 13.30 часа! Пролетта идва в НУМСИ „Христина Морфова“ с „ДЖАЗ НА ДВОРА“, съвместен концерт на учениците от класа по поп и джаз пеене и нашите гости: музикантите от „Джаз трио Димитровград“ и Цвета Карагеоргиева – преподавател по саксофон в ПУ „П. Хилендарский“ гр. Пловдив.

„ДА СИ ТВОРЕЦ СЕ ИСКА СМЕЛОСТ“ – АНРИ МАТИС

 

Поздравления за класирани сред „Най -добри работи“ на областен кръг на олимпиадата по философия:

Дебора Георгиева и Цветелина Димитрова от 12 клас.

Поздравления и за техния преподавател – г-жа ТИНКА КИРЕВА!

Mеждународния конкурс “ Golden Keys“

 

На международния конкурс “ Golden Keys“, който се поведе онлайн от 11 до 19 .02.2021 г. училището завоюва 5 първи лауреатски звания.

Поздравления за отличените участници, както и на техните преподаватели – Веселин Джанкардашлийски, Станимир Сталев, Ангел Чакъров и Господин Господинов.

Диплома за принос получи училището, както и г-н Веселин Джанкардашийски за организирането и участието като член на жури в този авторитетен международен конкурс по акордеон.

България – Родино мила! Поетичен спектакъл по случай 3 март!

 

Браво на децата от трети клас. Прекрасни деца – РОДОЛЮБЦИ!

Поетичен спектакъл – Една различна КОЛЕДА – Объркана приказка

 

Престижна награда

 

Честита престижна награда за нашия многоуважаван колега Красимир Къшев!

Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“

 

На 1 октомври бе открит Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“. Сградата е дарение от сестрата на изтъкнатия деец в града г-жа Мария Жекова. Според договора за дарение училището ще ползва 4 кабинета на етаж мецанин и красивата камерна зала. Благодарим от сърце за безценния дарителски жест на г- жа Жекова и на Община Стара Загора, която извърши ремонта и създаде прекрасни творчески условия за талантливите ни деца. Роялът в залата е дарение от швейцарско българска фондация и семейство Херман.

Грамоти и медали

 

Ученици, представили се отлично, и спечелили Грамоти и медали на Национално състезание на Сдружение на българските начални учители за учебната 2019/2020 г.

Шести национален конкурс по актьорско майсторство в град Пловдив

 

На Шестия национален конкурс по актьорско майсторство в град Пловдив ВЕЛИНА ГЕОРГИЕВА XI клас с преподавател Жоро Райчев спечели втора награда и едногодишна стипендия от Министерство на културата. Честито!

Инър Уийл Клуб Стара Загора Берое

 

На 15 септември Инър Уийл Клуб Стара Загора Берое, с вълнение и огромно удоволствие, в рамките на проект „Дари и чети“, зарадва децата на училището с произведения на наши и чужди писатели. Благодарност на Минка Добрева, Светла Йоргачкова , Керка Гачева за прекрасната изненада!!

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme