2021-2022

24-и международен флейтов конкурс „Тахир Куленович“

 

Димитър Гайдаров, възпитаник на проф. Георги Спасов, от 9 клас на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ – Стара Загора се представи успешно на 24-я международен флейтов конкурс „Тахир Куленович“ в град Валево, Сърбия. На Димитър бе присъдено Първо място в Първа група – категория „Средно училище“, в оспорвана надпревара с над 130 участници от различни държави.

Това е второто отличие за Димитър Гайдаров в този конкурс, след като през 2020 година той бе удостоен с второ място. В творческата му биография се вписват и второ място в международния конкурс „Наследници на Орфей“ – Албена 2019г. и трето място в международния музикален конкурс в Русия през 2021г., както и специална награда на Академията на изкуствата – Созопол 2021г.

Началото на международния флейтов конкурс е поставено през 1999 година, по идея на сръбския флейтист Тахир Куленович, професор във Факултета по музикални изкуства в Белград, когато в сръбския град Валево в Музикалното училище „Живорад Грбич“, се провежда първият фестивал на флейтистите. В продължение на 24 години конкурсът се развива и дава поле за изява на над 100 хиляди участници от различни държави.

НУМСИ "Христина Морфова" © 2022 Frontier Theme